Само 4% от случаите на дихателната недостатъчност при COVID-19 се дължат на цитокинова буря

Ваня Милева Последна промяна на 17 ноември 2020 в 00:00 15397 0

Лекарят по спешна медицина, д-р Филип Мъд, носи хладилна кутия, съдържаща проби от COVID-19. Мъд ръководи проучване, което показва, че противно на очакванията, повечето хора с тежък COVID-19 не страдат от цитокинова буря. Констатациите показват, че противовъзпалителните терапии може да не са полезни за повечето пациенти с COVID-19. Кредит: Matt Miller/Washington University School of Medicine in St. Louis

Преломният момент за хората с COVID-19 обикновено идва през втората седмица на симптомите. Повечето хора започват да се възстановяват, но някои все по-трудно дишат и стигат до болница. Предполага се, че тези, чиито дробове започват да отказват, са жертви на собствената си свръхактивна имунна система.

Ново проучване от Вашингтонския университет по медицина в Сейнт Луис и Детска изследователска болница Свети Джуд в Мемфис, Тенеси, обаче показва, че прекомерната имунна реакция не е основният проблем за по-голямата част от пациентите с  COVID -19, попаднали в болница. Само 4% от пациентите в проучването са имали свръхвисоки нива на имунни молекули, които показват, че е налице така наречената „цитокинова буря“. Останалите са имали възпаление (имунен отговор), но не особено силно за хора, борещи се с инфекцията. Във всеки случай пациентите с COVID-19 са имали по-слаб защитен отговор от сравнима група от пациенти с грип.

Констатациите, публикувани на 13 ноември в Science Advances , помагат да се обясни защо противовъзпалителните лекарства като дексаметазон са от полза само за част от хората с тежък COVID-19 и предполагат, че са необходими повече изследвания за идентифициране на причините за дихателна недостатъчност при пациенти с COVID- 19.

„Една от първите публикации, публикувани за пациенти с COVID-19 в Китай, съобщава за високи нива на цитокини при хора с интензивно лечение, това, което бихме могли да наречем цитокинова буря“, разказва съавторът Филип Мъд (Philip Mudd), доктор по медицина, асистент по спешна медицина, който посещава пациенти в еврейската болница Barnes.

"Искахме да получим по-добра представа за това как изглежда тази цитокинова буря, затова започнахме да я търсим при нашите пациенти и бяхме много изненадани, когато не я намерихме. Открихме, че цитокиновата буря наистина се случва, но това е относително рядко, дори при пациенти с COVID-19, които имат продължаваща дихателна недостатъчност и се нуждаят от апарат за вентилация. Но сега заради тази утвърдила се идея, че дихателната недостатъчност при COVID-19 се дължи на цитокинова буря, се прилагат много недоказани противовъзпалителни терапии на критично болни пациенти с COVID-19 в опит да се потисне бурята на цитокините. Това ме притеснява, защото подобно лечение е малко вероятно да помогне на повечето хора с COVID-19".

Преди пандемията Мъд е изследвал имунния отговор на грипната инфекция, като използва кръвни проби, получени със съгласие от пациенти с грип, които търсят грижи в спешното отделение на еврейската болница Барнс. В края на март, когато пациентите с COVID-19 започват да запълват спешното отделение, Мъд и съавторът му, д-р Али Елебеди (Ali Ellebedy), асистент по патология и имунология, осъзнават, че могат да използват същия подход за изследване как се обърква имунният отговор при тежки случаи на COVID-19.

Изследователите анализират имунни клетки и молекули в кръвни проби от 168 пациенти с COVID-19, 26 пациенти с грип и 16 здрави хора. Пробите са взети от пациенти с грип през 2019 или 2020 г. и от пациенти с COVID-19 и здрави контроли тази година. Те събират също и информация за това как се е справил всеки пациент - дали пациентът се нуждае от интензивно лечение или механична вентилация - и дали е оцелял.

Броят на възпалителните клетки в кръвта на пациентите с COVID-19 и грип е приблизително еднакъв. Седем от пациентите с COVID-19 (4%) показват признаци на цитокинова буря, с изключително високи нива на цитокини, дори в сравнение с други тежко болни пациенти. По-голямата част от пациентите с COVID-19 с остра дихателна недостатъчност не само не са имали цитокинова буря, но и имат по-слаб имунен отговор от пациенти с грип със сравнимо по тежест на състояние.

Няколко клинични проучвания показват, че някои тежко болни пациенти с COVID-19 подобряват състоянието си от стероидни лекарства като дексаметазон, които потискат имунната реакция. Метаанализ, публикуван през септември, поставя процента на подобрилите състоянието си пациенти от тази терапия между 2% и 9%. Тези резултати се съгласуват с констатациите от  проучването на екипа на Мъд.

"Възможно е 4% от хората, при които се наблюдава цитокинова буря, да са тези, които имат полза от стероидите в тези клинични проучвания", коментира Мъд. "Мисля, че нашата работа помага да се обясни защо стероидите помагат само на някои хора. Но от нашите данни не изглежда, че повечето пациенти с COVID-19 имат дефицит на стероиди. Ако давате стероиди на някой, който вече има много стероиди в тялото си, това може да му повлияе зле".

Важно е да се намери начин за идентифициране на хората с висок риск от цитокинова буря, когато пристигнат за първи път в болницата, така че лечението със стероиди да бъде насочено към тези, които най-вероятно ще имат полза и най-малко ще бъдат увредени. Изследователите провеждат група от рутинни лабораторни тестове - брой кръвни клетки, измервания на общи възпалителни маркери - но не успяват да намерят белег на предстояща цитокинова буря. Те провеждат по-задълбочени анализи, за да намерят начин да предскажат кой ще развие цитокинова буря.

"Субектите в кохортата с "истински" фенотип на цитокинова буря са имунологични отклонения в сравнение с останалите, и изглежда вероятно да има значителни разлики в множество имунни пътища, задвижващи този фенотип", обяснява Пол Томас (Paul Thomas), съавтор на изследването. „Ако успеем да идентифицираме характеристиките на тези пътища, които могат да бъдат оценени бързо в клинична обстановка, това може да бъде полезно за категоризиране на пациентите.

Тъй като до голяма степен е изключена цитокиновата буря, причината за повечето случаи на дихателна недостатъчност при пациенти с COVID-19 остава неизвестна, подчертава Мъд.

"В изследваната популация 24% са починали, но само 4% са имали цитокинова буря", отбелязва Мъд. "Повечето хора, починали от COVID-19, са умрели без цитокинова буря. Тежкият грип е по-възпалителен от тежкия COVID-19. И така, какво разрушава белите им дробове? Все още не знаем. Опитваме се да разберем."

Справка: Distinct inflammatory profiles distinguish COVID-19 from influenza with limited contributions from cytokine storm, Science Advances (2020). DOI: 10.1126/sciadv.abe3024 , advances.sciencemag.org/conten … adv.abe3024.abstract

Източник: Study: Respiratory failure in COVID-19 usually not driven by cytokine storm , Washington University School of Medicine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !