Самолетът на слънчева енергия започва полета си през Тихия океан

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 юни 2015 в 16:24 2171 0

Захранваният със слънчева енергия самолет Solar Impulse, предприел първата в историята обиколка на Земята, в неделя 28 юни започна най-дългата част на пътя си - Тихи океан.

Той излетя от бреговете на Япония, за да се пресече Тихия океан в полет, който се оценява приблизително на 120 часа, до Хавай, съобщава BBC News.

Това ще бъде вторият опит да се прекоси океана, за който пилотите са чакали почти два месеца, тъй като за дългото пътуване от решаващо значение е доброто време. Самолетът в този етап ще бъде управляван от един от двамата негови пилоти и създатели - Андре Боршберг (Andre Borschberg).

Самолетът, който получава своята енергия единствено от слънчевите панели на тялото си, този път трябва да преодолее 8 175 км. Той ще се издигне на височина от близо 9 км през деня, за да натрупва повече слънчева енергия, а през нощта ще се лети ниско, на височина от около 1 км.

Полетът през Тихия океан е осмият участък от околосветското пътешествие, най-дългият и най-трудният от всички. Той трябваше да започне в китайския град Нанкин. На 31 май самолетът е излетял от него, но поради лоши метеорологични условия е бил принуден да се отклони от маршрута и да кацне на летище в Япония в крад Нагоя.

Вторият опит е направен от мястото на последното кацане в Нагоя и, както се съобщава, вече няма връщане назад.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !