Сапиосексуалност: Някои хора са сексуално привлечени именно от интелекта

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 януари 2018 в 16:24 16051 1

Кредит HQUALITY

Има хора, макар и малко, които се привличат сексуално конкретно от интелекта на партньора, според ново психологическо изследване.

Проучването, публикувано наскоро онлайн в научното списание Intelligence, установи, че повечето хора искат умен партньор. Освен това, един малък процент от тях се съобщава, че възбуждат сексуално конкретно и именно от интелекта.

"Голяма част от изследванията показват, че "интелигентността" се класира високо като търсена характеристика на партньора, но аз се съмнявах, че хората предпочитат много високо интелигентните за партньор", обяснява Жил Жиняк (Gilles Gignac), старши преподавател в Университета на Западна Австралия.

"Проучването е свързано с думата "сапиосексуален", човек, който намира високото ниво на интелигентност за най-привлекателната сексуално характеристика на партньора", заяви Жиняк пред PsyPost. "Думата "сапиосексуалност" се използва в популярната култура, но все още не е разследвана научнот. Затова се запитах дали сапиосексуалността може да се измери с конвенционална психометрична скала и колко самоопределящи се като сапиосексуални може да има в населението".

За своето проучване, Жиняк и колегите му изследват 383 възрастни, за да определят кои черти оценяват в партньор за романтичната връзка и как са привлечени към хора с различно ниво на интелект.

"Интелигентността" е втората най-високо класирана черта, след "доброта и разбиране". Третата и четвъртата най-високо ценени черти са съответно "вълнуваща личност" и "безгрижие".

Авторите установяват, че хората оценяват тези с по-висока интелигентност като по-привлекателни, но този ефект изглежда има по таван.

"Открихме, че връзката между желанието за потенциален партньор и IQ на бъдещия партньор е криволинейна: достига максимума си при коефициент на интелигентност 120  и пада малко при 120-135", заяви Жиняк.

С други думи, хората са най-много привлечени от потенциален партньор, който е по-умен от 90% от населението. Но психолозите откриват, че ако някой е по-умен от 99% от населението да бъде по-малко привлекателен като партньор. Но все пак по-привлекателен, отколкото някой, който е по-умен само от 50% от населението.

Изследователите също така разработиха мярка за сапиосексуалност като попитаха участниците доколко одобряват или отхвърлят твърдения като "Слушайки някой да говори много интелигентно се възбуждам сексуално" и "Може да ме възбуди сексуално стимулиращ интелекта разговор с потенциален партньор".

Освен това изследването включва четири когнитивни теста, за да се провери интелигентността на самите участници.

"Открихме, че сапиосексуалността може да бъде измерена психометрично и че между 1% и 8% от относително млади хора (18 до 35) могат да бъдат сапиосексуални. Въпреки това, интересно е дали може да се предскаже степента доколко интелигентните хора (измерени с реални IQ тестове) се самоопределят като сапиосексуални", обяснява Жиняк.

Подобно на всички проучвания и това изследване има някои ограничения.

"По отношение на предвиждането на сапиосексуалността проучването не включва хора с под средните нива на интелигентност (т.е. IQ <100)", заяви Жиняк. "Следователно, връзката между реалното IQ и степента, с която хората се идентифицират като сапиосексуални все още не може да се покаже".

"Също така, остава да се определи дали интелектът е единствената желана характеристика на сексуалния партньор, когато се достигне 90-ия персентил (IQ 120). Може би други желани характеристики на сексуалния партньор (добър външен вид, доброта, лек характер и т.н.) ще покажат спад при много високи нива т.е., от 90-ия до 99-ия персентил (IQ 120-135). "

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

07.01 2018 в 01:08

Я, откриха Америка.

Интелектът на родителите е състезателно предимство поне от маймунски времена - както заради условията на отглеждане които родителите създават, така и заради факта че се унаследява. Половият подбор такива важни неща не пропуска.

Косвено, но очевидно следствие от ефекта на Дънинг-Крюгер е че човек не е способен адекватно да оцени интелекта на някой който го води с повече от 10-15 единици IQ.

Като се събере 2 и 2 става очевидно защо за всеки даден индивид, при контролирани други фактори, най-привлекателен е партньор с 10-15 единици по-интелигентен от самия него. Надолу от максимума кривата спада бързо (бунаците да се оправят), нагоре - бавно, заради растящата несигурност на оценката (може да е умен, ама може и просто да е луд).

И те така, някой трябва да вземе и умните жени.