Сърбежът по кожата може да е симптом на рак: 20-годишна жена, диагностицирана с лимфом на Ходжкин след хроничен сърбеж

Ваня Милева Последна промяна на 21 февруари 2022 в 00:01 9324 0

Погрешно диагностицирана сърбеж на кожата се оказва рак: 20-годишна жена е диагностицирана с лимфом на Ходжкин след хроничен сърбеж Кредит: Pixabay/nastya_gepp

20-годишната Ейприл Грирсън първоначално смята, че прахът за пране й причинява хроничен сърбеж. Въпреки това сърбежът на кожата й, започнал през юни миналата година, продължава месеци по-късно, когато общопрактикуващият й лекар я диагностицира с лимфом на Ходжкин, вид рак на лимфната система.

Хроничен сърбеж: Симптом на лимфом на Ходжкин

20-годишната гримьорка документира историята си в TikTok и вече има над 5,1 милиона гледания и 533 600 харесвания. В един от видеоклиповете си Ейприл разказва, че е усетила, че нещо не е наред и дори е казала на майка си за подозрението си за рак. Но майка й отхвърлила подозрението й и приписала симптомите на тревожност, съобщава MailOnline.

В началото Ейприл се опитва да разбере какво причинява хроничния й сърбеж. Но когато нищо не проработва и на шията й започва да се появява бучка, тя решава да се обади на личния си лекар. По-късно е насочена към специалист. Очевидно подозрението й, че има рак, е било правилно.

През ноември 2021 г. тя е диагностицирана с лимфом на Ходжкин стадий 2. Нейните кръвни проби, компютърна томография и биопсия показват, че има рак на кръвта и бучката на шията й е тумор.

Нещата се влошават още, тя претърпя и втора трагедия, когато яйчниците й се подуха и изтича течност в тялото й, получава синдром на овариална хиперстимулация, когато лекарите се опитват, за да извлекат няколко от нейните яйцеклетки, в случай че химиотерапията ще повлияе на плодовитостта й в бъдеще.

Ейприл споделя перипетиите си със симфома, за да осведоми хората, надявайки се да обръщат повечер внимание на тялото си.

Ходжкинов и Неходжкинови лимфоми

Когато клетките се размножават безконтролно, те могат да доведат до рак и да се разпространят до всяка част на тялото. 

Един от многото видове рак е лимфомът, който започва в белите кръвни клетки, наречени лимфоцити. Той може да бъде категоризиран в два вида - ходжкинов лимфом и неходжкинов лимфом.

Двата типа се държат, разпространяват и реагират на лечението по различен начин, така че е важно да се определи кой тип има пациентът. Лимфомът на Ходжкин започва най-вече в лимфните възли в горната част на тялото като гърдите, шията или под мишниците. Често се разпространява през лимфните съдове и рядко нахлува в кръвния поток през по-късните етапи.

Междувременно, неходжкинов лимфом често започва в белите кръвни клетки, наречени лимфоцити, които се намират в имунната система. Често засяга възрастни, отколкото деца, въпреки че децата също могат да го развият.

Симптоми на лимфом на Ходжкин

Според клиниката Mayo , лекарите не са сигурни какво причинява лимфома на Ходжкин. Според тях обаче това може да включва инфекцията в лимфоцитите или генетична мутация, която казва на клетките да се размножават бързо, което кара болните клетки да се размножават бързо.

Симптомите на лимфома на Ходжкин могат да включват безболезнено подуване на лимфните възли в областта на шията под мишниците или слабините, постоянна умора, треска, нощни изпотявания, внезапна загуба на тегло, хроничен сърбеж и повишена чувствителност към ефектите на алкохола или болезнени усещания след пиене на алкохолни напитки .

Препоръчително е незабавно да потърсите лекар, ако някой от споменатите симптоми продължава или ако изпитаните симптоми предизвикват безпокойство.

Източник:

What Is Hodgkin Lymphoma?,  American Cancer Society

Itchy Skin Could be a Symptom of Cancer: 20-Year-Old Woman Diagnosed With Hodgkin Lymphoma After Chronic Itching
Margaret Davis, Science Тimes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !