Сърцевидният оазис в Египет поддържа човешкия живот повече от 8000 години

Ваня Милева Последна промяна на 25 февруари 2022 в 00:01 8301 0

Кредит NASA

Снимката на астронавт ISS065-E-66742, член на екипажа на Експедиция 65, е направена на 25 май 2021 г.

Докато е в орбита над Египет, астронавт от Международната космическа станция (МКС) заснема този сърцевиден басейн, граничещ с река Нил и Западната пустиня. Депресията, известна като оазисът Фаюм, се простира на повече от 1200 квадратни километра и се е образувала от древното корито на езерото Моерис.

Частичното преграждане на езерото Моерис по време на управлението на Птолемей II позволява на големи площи от плодородна алувиална почва да бъдат възстановени за селско стопанство. Днес соленоводното езеро Карун (Birket Qarun), разположено в северния край на депресията, е остатъкът от Моерис. Солеността на езерото Карун се дължи на високите скорости на изпарение в сухия климат.

Ферми и овощни градини изпълват депресията и покриват западните брегове на Нил. Многобройните малки сиви петна са села и градове в интензивно обработваемите земеделски площи. Районът поддържа човешкия живот повече от 8000 години и осигурява ресурси за много видове птици и риби, както и застрашената стройна газела Gazella leptoceros

Каналът Бахр Юсеф, който свързва Нил с оазиса Фаюм, първоначално се е образувал като естествено разклонение на реката. През 2300 г. пр. н. е. той е разширен и задълбочен в канал, за да помогне за регулиране на притока към оазиса. Каналът транспортира сладка вода и утайки до района, преди да се изпразни в езерото Карун.

Историята на езерото Карун

Сателитна снимка на оазиса Фаюм като лозов лист, вляво се вижда делтата на река Нил и Средиземно море. Кредит: NASA Johnson

Езерото Карун е било повлияно от забележителна комбинация от климатични и човешки фактори през епохата на холоцена и включва бивши плажни седименти и сухоземни сладководни диатомити (датирани на 7000-5000 години преди н. е.). Цивилизацията във Фаюм се основава предимно на водните и земните ресурси около сладководно езеро, захранвано от Нил. Оазисът е обитаван от праисторически времена и е с богато археологическо наследство.

Историческите доказателства сочат, че след 420 г. пр.н.е., период от драматично ниски наводнения в Нил е причинява упадъкът на централната власт и са последвали 140 години хаос и политически безредици. Предприет е хидротехнически проект за възстановяване на водата на Нил във Фаюм и регионът се възстановява.

Това е един от най-ранните мащабни национални хидропроекти в света. Изграждат го фароните от 12-та династия Аменемхат I-III. Аменемхат I премества столицата от Тива в новооснован град, близо до оазиса Фаюм. Фараонът избрал място, където лесно можел да контролира както Горен, така и Долен Египет и нарича града си - Ит-Тауи ("Контрол на двете земи").

Възходът към славата на Фаюм е по времето на фараоните от Средното царство, които избират района за изграждане на впечатляващите пирамиди в Хавара и Лахун. Разкопките разкриват величието на египетската цивилизация през този период. Политическите и обществени промени във Фаюм продължават и през периода на Птолемеите (в началото на ~300 г пр.н.е.) - нивото на езерото е изкуствено понижено, за да се използва земята за земеделие. Тази дейност продължава и до днес.

Фаюм е прочут с античните живописни погребални портрети на хора, прикрепени към мумиите им, от времето на римската окупация на района, т.нар. "Фаюмски портрети". Рисувани са върху дърво с пигментиран восък, техника, наречена енкаустик. Съвременните изследвания заключават, че портретите от Фаюм представят предимно местни египтяни, отразявайки сложния синтез на преобладаващата египетска култура и тази на елитното гръцко малцинство в града. Кредит: Wikimedia Commons

Когато Херодот посещава Фаюм през около 450 г. пр. н. е., той се натъква на голямо езеро, езерото Моерис. Той го описа като дълбочина 50 фатома и сезонно снабдявано с вода от Нил. В края на 19-ти и 20-ти век археолозите доказват, че съвременното езеро Карун наистина е остатък от езерото Моерис.

Днес езерото Карун е единственото естествено съвременно езеро в Среден Египет. В момента нивото му е между 8 м и 44 м под морското равнище, солено е и получава дренажна вода от Фаюм, но няма повърхностен отток. Фаюм сега е район на интензивно земеделие, поддържан от изобилието от сладка вода от река Нил през канала Бахр Юсеф.

Източници:

Heart-Shaped Oasis in Egypt Has Supported Human Life for More Than 8,000 Years
Earth Observatory

Environmental history of Lake Qarun, UCL

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !