Съществува риск от спиране на Windows и Microsoft Office в Русия

Ваня Милева Последна промяна на 01 март 2022 в 00:01 14315 0

Кредит Wikimedia Commons

Представяне на Windows 8 в Русия.

Обявените санкции могат да създадат проблеми, например да откажат достъп до редица важни услуги и програми, но не могат да се превърнат в пълна технологична блокада за Русия при нивото на софтуера, твърди руският сайт naked-science.ru

Санкциите ще имат отрицателно въздействие не само върху обикновените потребители, но и върху бизнеса и ИТ сектора. Руснаците се надяват това да няма фатални последици, разчитайки на собствени разработки като алтернатива на повечето западни софтуери. 

Борис Попов, директор по бизнес развитие във Vinteo, отбелязва, че е трудно да се правят прогнози, но въз основа на актуалната информация той не изключва, че американските компании ще започнат да отнемат лицензи за работа в Русия за базов софтуер, включително на Microsoft и Zoom. При тази ситуация е ясно, че руските компании ще трябва спешно да търсят алтернатива - да закупят местни аналози на операционни системи и базов софтуер.

Подобно мнение споделя и главният изпълнителен директор на компанията – разработчикът на облачните услуги Liberum Navitas Айрат Мустафин. Той смята, че списъкът на компаниите, които могат да спрат работата си или да я ограничат в Русия, е голям. Но преди всичко става дума за услугите на глобалните корпорации в областта на комуникацията и съхранението на данни. Те включват социални мрежи, професионални услуги за видеоконферентна връзка и облачни услуги.

„Потребителите на почти всеки чуждестранен доставчик на облачни услуги са потенциално изложени на риск - Amazon, Google, в известен смисъл, Meta. На ниво приложение недостъпността на Zoom и подобни услуги може да бъде критична“, коментира Мустафин.

Директорът на Руската асоциация за електронни комуникации (RAEC) Сергей Плуготаренко от своя страна признава, че ще възникнат проблеми с използването на западните социални мрежи, мигновени съобщения и сайтове за видео хостинг: Twitter, Facebook, WhatsApp, YouTube. Същото важи и за облачните услуги. Той припомня, че някои чуждестранни компании могат да спрат да работят в Русия по собствена воля, без държавно регулиране. Плуготаренко смята, че подобни мерки ще имат дори по-голям ефект върху ИТ сектора от „централизираните“ санкции.

Специалистите смятат, че санкциите ще засегнат предимно бизнесите, обвързани с ИТ сектора. Но обикновените хора също ще пострадат. На първо място, поради повишаването на цените на технологичните продукти.

„Услугите, с които руските граждани вече са свикнали, могат да престанат да съществуват или да станат недостъпни. Развитието на услугите ще бъде ограничено“, отбелязва Сергей Плуготаренко.

Той подчертава, че спирането на вече закупения софтуер ще направи текущите версии остарели и следователно ще увеличи риска от хакване на информация. Такива последици са особено неприятни в банковия сектор.

"Ударът на санкциите в областта на софтуера няма да бъде фатален, тъй като местните компании са се научили да работят в икономическа криза. Освен това има руска алтернатива - освен това стабилна и ефективна, а понякога и превъзхождаща по качество западните колеги", твърди руският сайт naked-science.ru.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !