Съставиха списък на бозайниците, носители на рискови за човечеството вируси

Наука OFFNews Последна промяна на 23 юни 2017 в 12:13 8490 0

Снимка: EcoHealth Alliance

На учените е известно, че много от вирусните заплахи, които хората ще срещнат в бъдеще, вероятно ще дойдат от вируси, които вече съществуват, но живеят в други видове, особено бозайници. Животните-гостоприемници са изградили имунитет до някаква степен срещу тези вируси, но това не е така при хората. Ако вирусите попаднат в човека, резултатът може да се окаже пагубен. 

Затова екип учени от EcoHealth Alliance състави каталог на всички познати вируси, преминаващи от животните към хората и определи кои от тях са най-опасни за прехвърляне върху хората, съобщава Phys.org. Учените освен това определиха тропическите региони като най-рискови за разпространението на тези вируси - това са Централна и Южна Америка, Западна и Централна Африка и Югоизточна Азия.

Проучването е публикувано в списание Nature.

За да съставят подобен каталог, учените първо създават база данни с информация за 754 вида бозайници, които представляват 14% от всички познати видове. Те също така прибавят приблизително 600 познати вируси, които засягат бозайниците (от които една трета са познати като прехвърлящи се върху хората), както и кои животни засягат . След това създават математически модели, които да предоставят информация за зоонозните вируси.

Зоонозите са група от инфекциозни и паразитни болести, които могат да се предават от животните на хората и обратно. С тези вируси се обясняват възникналите през последния век тежки епидемии като свинския и птичи грип, както и вируса САРС.

Моделите показват, че вероятността от заразяване със зоонозни вируси зависи силно от самите видове и тяхното разположение по земния глобус. Най-голям брой вируси, опасни за човека, се оказва, че се пренасят от прилепите, а районите, където това най-вероятно може да стане, са Южна и Централна Америка. Приматите представляват втора по големина рискова група, особено в Централна Америка, Африка и Югоизточна Азия. Гризачите са на трето място с най-висок риск в Северна и Южна Америка и Централна Африка.

Снимка: EcoHealth Alliance

Предвид на факта, че прилепите и гризачите мигрират из целия свят, тоест огнището на заразата не е фиксирано до едно местообитание, а в същото време хората продължават да проникват по места, богати на биологични видове, зоонозните вируси все по-трудно ще бъдат контролирани. Освен това е невъзможно заразените да бъдат подложени на карантина, защото не при всички симптомите се улавят веднага.

Информацията за разположението на видовете-преносители на зоонозните вируси се събира с цел в бъдеще да бъде използвана за прогнозиране къде е най-вероятно да се появи следващата пандемия и кои видове са най-вероятните й преносители, изтъква главният автор на проучването Петер Дашак (Peter Daszak), председател на EcoHealth Alliance.

"Ако сте организация, която проучва спирането на следващата Ебола - а ние знаем, че има стотици други вируси Ебола, които не сме открили на планетата - този списък ще ви насочи къде може да бъде", обяснява Дашак. "И след това може да насочите програмите си към изучаването на тези вируси, и ако ги откриете, можете да определите дали има вероятност да заразят хората", допълва той.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !