Сателит на НАСА фотографира модула InSight на Марс от космоса

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 декември 2018 в 10:59 8046 0

Кредит NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

В кадърите попадна не само самият апарат, но и части от механизна за кацане.

На 26 ноември космическият апарат InSight навлезе в атмосферата на Марс. Кацането премина нормално - на височина 16 километра апаратът отвори парашут с диаметър почти 12 метра и извади защитния панел, който го защити от прегряване -температурата при кацане достига 1000 градуса по Целзий!

Въпреки че специалистите на НАСА предполагаха, че модулът е пристигнал някъде в зоната за кацане, планирана като елипса (основната ос е с дължина 130 километра), те нямаха точни координати. Сега, благодарение на камерата HiRISE на спътника на Марс MRO, те най-накрая откриха точното местоположение не само на самия апарат, но и на елементите на неговата конструкция на кацане, съобщава НАСА.

Елипсата за кацане. NASA

Модулът, парашутът и защитният панел. NASA

Камерата HiRISE засне два пъти парашута, самия апарат и защитния панел - на 6 и 11 декември. Всички те се намират на няколкостотин метра един от друг на равнината Елизиум (Elysium Planitia).

Модулът. NASA

Парашутът. NASA

Защитният панел. NASA

През последните няколко дни, които модулът прекара на Марс, той вече успя да свърши много неща. Първо, той фотографира пространството около себе си, използвайки камера, монтирана на роботизираната му ръка, след което изпрати още 11 изображения, от които сътрудниците на Космическата агенция сглоби "селфи". Освен това инструментите му - сензорът за атмосферно налягане и сеизмометърът - за първи път записаха звуците на марсианския вятър.

Космическият орбитален апарат MRO достигна до Червената планета през 2006 г. и оттогава камерата му многократно фотографира апаратите на НАСА, включително и предшественика на InSight - Phoenix и марсоходите Opportunity и Curiosity.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !