04 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Сателитите Starlink и OneWeb за малко да се сблъскат

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 май 2021 в 00:00 41320
Кредит: SpaceX, мисия Starlink

Две компании, OneWeb и SpaceX, се надпреварват да изведат хиляди комуникационни сателити в орбита. През март те едва не се сблъскват. Маневрата, направена, за да се избегне удара, е успешна, но колко още близки срещи ще имат за в бъдеще?

В момента в космоса има 1565 сателита Starlink на компанията SpaceX, а конкурентът й OneWeb има 146 орбитални апарата около Земята.

Отдавна се говори за големия риск от огромния брой спътници в космоса, че те биха могли да се сблъскат с други спътници, с катастрофални последици, защото това ще предизвика лавина от нови неуправляеми фрагменти в космоса.

Сега се оказва, че наистина е имало вероятност два спътника - на SpaceX и OneWeb - да се сблъскат един с друг в края на март.

На 30 март, пет дни след като OneWeb изстреля 36 сателита от Русия,  18-ата космическа ескадрила на САЩ би тревога, че сателит Starlink и Oneweb може да се сблъскат.

Според изчисленията двата спътника ще се приближат един до друг на разстояние до 58 метра, а вероятността за реален сблъсък е бил 1,3%.

Сателитите OneWeb обикалят Земята на по-голяма надморска височина от сателитите на Starlink, но тези 36 сателита са били на път към по-високата си орбита и затова е трябвало да преминат през нивото на Starlink.

SpaceX заявява, че сателитите на Starlink имат автоматична система с изкуствен интелект на борда, за да се избегнат сблъсъци, но странното е, че не се е задействала на 30 март.

Всъщност OneWeb коригира хода на сателита си с малка маневрае, за да бъде сигурно, че няма да се сблъскат.

От SpaceX досега нищо не са заявявали по повод инцидента.

Източник: Starlink and OneWeb have their first avoidance maneuver with each other's constellations, Universe Today


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.