Създаден е интерактивен 3D атлас на ембрионалното развитие (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 ноември 2016 в 09:00 9559 0

Кредит Bernadette de Bakker, MD of the Academic Medical Center in Amsterdam, The Netherlands

3D реконструкции на човешки ембриони на (от ляво на дясно) 6, 8 и 9.5 седмици от бременността.

Холандски учени създадоха триизмерен Атлас на човешкото пренатално развитие през първите два месеца след зачеването, съобщи MedicalXpress.

Подробностите за изследванията са публикувани в списание Science

Илюстрациите в учебниците по ембриология често съдържат много неточности. Това положение се дължи до голяма степен заради факта, че получаването на образци от човешки ембриони е ограничено, а много от данните в учебниците са на базата на 100-годишни скици или се екстраполират от наблюдения на животни. В същото време да се направи самостоятелна проверка на точността на сведенията от пренаталния период от човешкия живот е трудно, ако не и невъзможно. Липсата на информация затруднява изследванията в тази област, както и диагностиката на малформациите на плода.

За да запълнят празнината, сътрудници на Академичния медицински център в Амстердам, ръчно дигитализираха около 15 хиляди хистологични препарати - микрометрични разрези на биологични проби от колекцията на американския Институт Карнеги. Авторите са идентифицирали и маркирали 150 структури и органи на тялото и са ги реконструирали в триизмерни компютърни модели. Резултатът е Атлас на развитието между 15-17 до 56-60 дни след зачеването.

3D реконструкции на човешки ембрион на 9.5 седмична бременност (15.9 мм дължина). От ляво - а кожа, отдясно - с всички реконструирани органи. Bernadette S. de Bakker et al., Science, 2016

Скелет, кръвоносна система и реконструкция на 8-седмичен ембрион без покривни тъкани. Bernadette S. de Bakker et al., Science, 2016

Всички модели са класифицирани според етапите на развитие и превърнати в интерактивен 3D PDF формат (достъпни за разглеждане с Adobe Reader X или по-висока версия. Може да изтеглите моделите от сайта на проекта. Атласът ви позволява да разгледате ембриона както изцяло, така и отделни структури, органи и системи. Освен това атласът съдържа описания на хистологични разрези във формат Tiff и Amira.

Работата по създаването на атласа започна от 2009 г. Участие в проекта освен групата ембриолози взеха и 75 студента.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !