Създадоха ембрион без помощта на полови клетки

Антония Петрова Последна промяна на 04 март 2017 в 10:00 4503 0

източник: BBC News

Британски учени създадоха за първи път в света "изкуствени ембриони", като за целта са използвали стволови клетки на мишка, съобщава BBC News. Надеждите на учените са, че постижението ще помогне да се подобри лечението на безплодието при хората. А защо не и един ден да се създаде изкуствен човешки ембрион. Те обаче уточняват, че макар създадения от тях изкуствен ембрион да прилича много на естествен, той е малко вероятно да може да се развие в здрав миши фетус.

Екипът на университета Кеймбридж (University of Cambridge) съобщава пред списание Science, че са използвали два вида стволови клетки и триизмерно скеле, върху което те могат да се развият, за да се създаде структура, близка до миши ембрион. Досегашните опити имаха ограничен успех, тъй като ранното ембрионално развитие изисква различните клетки да се координират една с друга.  

Учените показват за изследователски цели, че изкуственият ембрион следва същия модел на развитие като нормалния ембрион. Разбирането на ранния етап на развитие на ембриона е от изключителна важност, тъй като ще помогне да се обясни защо повече от 2 от всеки 3 човешки бременности не успяват да преминат на следващия етап на развитие. Експериментите върху човешки ембриони във Великобритания са забранени след 14-ия ден. 


Миши ембрион на 96 часа (вляво). Миши ембрион, отгледан ин витро за 48 часа от етап на бластоцист (дясно).

Червената част е ембрионална, синята - извън ембрионална. Източник: Zernicka-Goetz Lab, University of Cambridge

Щом бъде оплодена яйцеклетката на бозайника, тя се дели на ембрионални стволови клетки. Тези клетки се групират заедно вътре в ембриона, оформяйки зачатъчната ембрионална структура, позната като бластоцист. Екипът от Кеймбридж е създал своя изкуствен ембрион като е използвал ембрионални стволови клетки и втори тип стволови клетки - екстра ембрионални стволови клетки от трофобласта, които създават плацентата.

Водещият учен на изследването проф. Магдалена Зенрика Гьоц (Magdalena Zenricka Goetz) съобщава: "Известно ни е, че взаимовръзките между различните видове стволови клетки са важни за развитието, но уникалното, което нашето откритие показва е, че това е едно истинско партньорство - тези клетки наистина се водят една друга". Тя уточнява, че изкуственият ембрион няма да може да се развие до здрав фетус, тъй като за целта са нужни трети вид стволови клети, които да се развият в зародишна торбичка, която да осигури храненето.  

Същият екип наскоро разработи техника, която позволява на бластоцистите да се развият в лаборатория до законовото ограничение от 14 дни. Те вече са отгледали тези изкуствени миши ембриони до същата възраст и в момента работят по употребата на същата техника за развитие на изкуствени човешки ембриони. Ако имат успех, това може да отвори врата към експериментиране с ембриони отвъд 14-дневната граница.

източник: BBC News

Проф. Джонатан Монтгомъри (Jonathan Montgomery), експерт по британското здравно законодателство от University College London, коментира: "Очевидно това няма да се случи по време на настоящото законодателство, въпреки че трябва внимателно да се помисли как трябва да бъде разглеждано. Все още е рано, но ако те успеят не само да създадат партньорство, което е необходимо за зараждане, но също така и предоставят храна, която да го поддържа, можете да видите, че сме проектирали възможността за развитие на човешки ембриони в съвсем реален период in vivo". 

Проф. Робин Лавел-Бадж (Robin Lovell-Badge,), от института "Франсис Крик" (Francis Crick Institute), коментира, че някои структури, наблюдавани при ранното развитие на ембрионите, не са успели да се развият. Този и други проблеми ще трябва да бъдат разрешени преди технологията да се развие на по-горен етап. Според Лавел-Бадж, малко е вероятно човешки еквивалент да може да бъде развит, тъй като необходимите клетки от човешки ембриони не са на разположение.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !