Създадоха хапче за лечение на диабет тип 2, заместващо операция

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 юни 2018 в 00:00 18692 0

Кредит Apex Advising

Лекарите отдавна твърдят, че няма "магическа пръчка", която да замести добрата диета и физическа активност.

Но ето че сега е разработено хапче, което може да замени оперативна намеса като ефективно намали пиковете на кръвната захар.

За стотици милиони хора, борещи се с диабет тип 2 по целия свят, намаляването на кръвната им захар, достатъчно за облекчаване на симптомите на заболяването, изисква последователна и строга схема на промяна на начина им на живот и различни лекарства. Когато това се окаже недостатъчно, пациентите могат да се подложат на стомашен байпас - операция, която ограничава приема на калории като намалява размера на стомаха и го свързва към долната част на тънките черва, заобикаляйки горното черво. Тази операция е много ефективна при облекчаване на диабет тип 2 чрез други механизми, независими от загубата на тегло.

Но тъй като тази процедура представлява значителна постоянна промяна в храносмилателния тракт и не е без рискове, много малко пациенти се решават на нея.

Стомашен байпас. Схема: Science News

Надявайки се да намерят неинвазивна алтернатива, изследователи от Brigham and Women's Hospital и Медицинската школа в Харвард проучват дали безопасни за консумация материали биха могли да блокират усвояването на глюкозата чрез временно покриване на вътрешността на тънките черва. След няколко години опити екипът успя да разработи експериментален продукт, който изглежда дава обещаващи резултати при изпитания върху плъхове.

"Това, което разработихме, е по същество "хирургия в хапче", заяви д-р Юан Лий (Yuhan Lee), водещ автор на статията, публикувана в  Nature Materials. Използвахме биоинженерен подход за концепцията на хапче, което има добри адхезионни свойства и може да се прикрепва добре към червата в предклиничния модел. А след няколко часа ефектите му да се разсейват". 

Хапчето се състои от сух прах, наречен LuCI, който се превръща в лепкава паста, когато се изложи на влажната, с ниско рН среда на стомашната лигавица - клетъчен слой, който смазва храносмилателния тракт. LuCl е модифицирана формула на сукралфат, лекарствено съединение, широко използвано за лечение на киселинен рефлукс и язви.

Когато се прилага перорално на плъхове, хапчето LuCl се разлага във вид на вискозно покритие, което остава стабилно върху чревната лигавица в продължение на пет часа и се изчиства напълно в рамките на 24 часа без видими последствия като диария или нежелана загуба на тегло. След това д-р Лий и колегите му проверяват дали тази физическа бариера наистина е способна да блокира абсорбцията на хранителни вещества чрез тестване на кръвната глюкозна реакция при гризачи, приели хапче LuCl.

Резултатите показват, че покритието LuCI успешно блокира значителна част от захарта, която се усвоява, когато се приема един час преди хранене. Но плъховете, които се хранят три часа след приема на лекарството, имат много по-висока кръвна захар - знак, че хапчето може да се използва за намаляване на пиковете на кръвната захар, без да се усвоява захарта, в моменти, когато човек наистина се нуждае от енергия.

"Предлагаме хапче, което пациентът може да приеме преди хранене и което временно покрива червата, за да възпроизведе ефектите на операция", разказва съавторът д-р Джеф Карп (Jeff Karp).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !