Създадоха изкуствен интелект, който да разчита древни мъртви езици

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 23 октомври 2020 в 09:04 7597 0

Кредит flickr/Klaus Wagensonner CC BY-NC-ND 2.0

Плоча с клинописно писмо.

Екип от изследователи от Лабораторията за компютърни науки и изкуствен интелект (CSAIL) на Масачузетския технологичен институт (MIT) създават изкуствен интелект ИИ, който може автоматично да дешифрира отдавна изгубени езици, дори без никакви други развити познания за това, как те са свързани с други езици.

Целта е да се разкриe съществуването на връзки между „изгубените“ езици, за които историците са намирали писмени сведения, но които всъщност никой не говори от много време насам.

Изследователите обучават машинно „алгоритъм за дешифриране“ на различни езикови норми, които се появяват, когато езиците се развиват по предсказуеми начини. След това алгоритъма открива моделите на езика, използвайки тези ограничения.

В резултат, алгоритъмът може да категоризира думите в древен език и да ги свърже с еквивалентите в други сродни езици. С други думи, макар че не е съвсем способен да действа като Google Translate за превеждане на древни текстове на английски, алгоритъмът може да идентифицира корените на древните езици.

Например алгоритъмът е успял да идентифицира точно езиковото семейство на иберийския, древен език, говорен от местното население на Западна Европа около 7-ми до 1-ви век пр.н.е. Освен това според изкуствения интелект, иберийският всъщност не е свързан с езика на баските, както потвърждават и последните изследвания.

Екипът се надява за в бъдеще да разшири работата си отвъд свързването на текстове със сродни думи на известен език - подход, наречен „дешифриране на базата на сродни“. Тази парадигма предполага, че съществува такъв познат език, но примерът с иберийския език показва, че това не винаги е така. Новият подход на екипа би включвал идентифициране на семантично значение на думите, дори и да не знаят как да ги прочетат.

„Например, можем да идентифицираме всички препратки към хора или местоположения в документа, които след това могат да бъдат допълнително изследвани в светлината на известните исторически доказателства“, обяснява Реджина Барзилей (Regina Barzilay), един от съавторите на изследването. „Тези методи за„ разпознаване на субектите “ се използват често в различни програми за обработка на текст и са изключително точни, но ключовият изследователски въпрос е дали задачата е осъществима без никакви данни за обучение на древния език.“ .

Източник: Futurism - MIT INVENTS AI TO DECIPHER ANCIENT LANGUAGES

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !