Създадоха кубче лед, което не се топи и не образува плесен (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 03 декември 2021 в 07:12 11270 0

Изследователите от Калифорнийския университет в Дейвис са разработили нов охлаждащ куб, за да намалят кръстосаното замърсяване. Няма да се разтопи, компостируем е и не съдържа пластмаса. Кредит: Gregory Urquiaga/UC Davis

Изследователи от Калифорнийския университет в Дейвис разработиха нов тип охлаждащ куб, който може да направи революция в начина, по който храната се съхранява студена и се доставя прясна, без да се разчита на лед или традиционните охлаждащи средства.

Тези "желирани ледени кубчета" без пластмаса не се топят, компостируеми са и са антимикробни и предотвратяват кръстосаното замърсяване.

„Когато ледът се стопи, той не може да се използва повторно“, отбелязва Ган Сун (Gang Sun), професор в катедрата по биологично и селскостопанско инженерство. „Мислехме, че можем да направим така наречения твърд лед, който да служи като охлаждаща среда и да бъде използван повторно.“

Охлаждащите кубчета съдържат повече от 90% вода и други компоненти за задържане и стабилизиране на структурата. Меки са на допир като желатинов десерт и променят цвета си в зависимост от температурата.

Многократна и гъвкава употреба

Тези кубчета за многократна употреба могат да бъдат проектирани или нарязани до всяка необходима форма и размер, разказва д-р Дзяхан Дзоу (Jiahan Zou), който работи по проекта през последните две години.

„Можете да го използвате за 13 часа за охлаждане, да го съберете, да го изплакнете с вода и да го поставете във фризера, за да замръзне отново за следващата употреба“, добавя Сун.

През юли е подаден патент за дизайна и концепцията.

Изследователите се надяват в крайна сметка да използват рециклирани селскостопански отпадъци или страничен продукт като материал за охлаждане.

„Искаме да сме сигурни, че това е устойчиво“, коментира Лусин Уан (Luxin Wang), доцент в катедрата по хранителни науки и технологии.

Новите охладителни кубчета могат да бъдат формовани във всякаква форма и биха могли да направят революция в хладилното съхранение. Кредит: Gregory Urquiaga/UC Davis

Отпадните води от рибния пазар, плесенясали ледени блокове подтикнаха изследователите към идеята. Кредит: UC Davis

Идеята за разработката идва, след като Уан вижда огромното количеството лед, използван в рибопреработвателните предприятия, и замърсяването, което вече разстопен разпространява между продуктите или в канализацията.

„Количеството лед, използвано от тези обекти за преработка на риба, е огромно“, отбелязва Уан. "Трябва да контролираме патогените."

Сун обръща внимание ин на плесента, откривана в пластмасовите опаковки за лед.

Ранните тестове показват, че кубчетата могат да издържат до 10 кг натиск, без да губят форма. Те могат да се използват повторно десетина пъти - само бързо измиване с вода или разредена белина - и след това да се изхвърлят.

Алтернатива на леда

Желираните ледени кубчета предлагат алтернатива на традиционния лед и потенциално биха могли да намалят консумацията на вода и въздействието върху околната среда. Те също така предлагат стабилни температури за намаляване на развалянето на храната и биха могли да бъдат идеални за компании за приготвяне на ястия, риболовни кораби и производители на храни, които трябва да държат продуктите студени.

Приложението потенциално може да намали консумацията на вода във веригата за доставка на храни и хранителните отпадъци чрез контролиране на микробните замърсявания. 

Справка: Jiahan Zou et al, Sustainable and Reusable Gelatin-Based Hydrogel "Jelly Ice Cubes" as Food Coolant. II: Ideal Freeze–Thaw Conditions, ACS Sustainable Chemistry & Engineering (2021). DOI: 10.1021/acssuschemeng.1c06309

Източник: Researchers develop ice cube that doesn't melt or grow mold, Emily C. Dooley, UC Davis

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !