Създадоха материал, който може да блокира звука, но не и въздуха или светлината (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 март 2019 в 00:00 6144 0

Математически проектираният акустичен метаматериал е оформен с 3D печат по такъв начин, че изпраща входящите звуци обратно откъдето са дошли. Вътре във външния пръстен, винтовият модел интерферира със звуците, блокирайки ги да не преминават през отворения център, като същевременно запазват възможността да прониква въздух. Кредит: Cydney Scott for Boston University

Чрез комбиниране на математика с 3D печат изследователи от Бостънския университет са създали нов материал, който на пръв поглед не се поддава на логиката: светлината и въздухът нямат проблем да преминат през него - но звукът не може.

"Идеята е, че сега можем математически да проектираме обект, който може да блокира звуците", заяви изследователят Син Джан (Xin Zhang) в прессъобщение, което означава, че бъдещето може да бъде много по-тихо от настоящето, коментира Futurism.

В статия, публикувана в списание Physical Review B, изследователите описват работата си върху това, което те наричат ​​"акустичен метаматериал".

Те изчисляват размерите и спецификациите, които материалът трябва да има, за да може да отразява входящите звукови вълни обратно към източника им, без да блокира въздуха или светлината.

След това отпечатват материала на 3D принтер в формата на поничка и прикрепват единия му край към PVC тръба, а другият край - към високоговорител.

Учените установиха, че формата блокира 94 процента от силния звук, пуснат от високоговорителя.

„Наблюдавахме същите резултати в компютърния си модел в продължение на месеци, но едно е да виждаме моделните нива на звуково налягане на компютър, а друго - да чуем неговото въздействие“, заяви изследователят Яков Николайчик (Jacob Nikolajczyk) в прессъобщението.

Изследователите предвиждат много приложения за техния акустичен метаматериал, за който твърдят, че не се ограничава до формата на поничка, доказана от техните изследвания.

"Структурата ни е изключително лека, отворена и красива", заяви Джан.

"Всяко парче може да се използва като керемида или тухла за увеличаване и изграждане на звукоизолираща, но пропусклива стена", обяснява членът на екипа изследовател Реза Гафариварадава (Reza Ghaffarivardavagh) в прессъобщението.

Изследователите отбелязват потенциала за използване на материала за редуциране на звука на дронове, HVAC системи и дори MRI машините - на пръв поглед всичко, което създава шум, може да стане по-тихо, след като се добави този нов материал.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !