Създадоха шрифт, който помага на студентите да учат повече (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 октомври 2018 в 00:00 9297 0

Кредит RMIT University

Разработен е първият в света шрифт, който помага на хората да запомнят какво четат. Нарича се Sans Forgetica и съдържа само латински букви и цифри.

Може да изтеглите новия шрифт тук.

Този шрифт е създаден, за да се улеснят студентите при подготовката им, обясняват разработчиците в сайта на Кралския технически университет в Мелбърн (RMIT) .

Групата австралийски изследователи включва както специалисти по дизайн, така и специалисти по човешко поведение. Той е създаден от мултидисциплинарен екип от дизайнери и поведенчески учени от Университета RMIT.

Sans Forgetica е съвместим с операционните системи и за PC, и за Mac.

Екипът разработва няколко шрифта, с помощта на които според тях по-ефективно се запомня текста и ги тества върху 400 студенти доброволци.

Sans Forgetica се представя най-добре сред другите шрифтове.

Sans Forgetica Font RMIT Uinversity

Sans Forgetica е по-трудно да се чете от повечето шрифтове - и това е нарочно. Дизайнът на новия шрифт се основава на концепция за обучение от когнитивната психология, наречена "полезно затруднение" (Desirable difficulty).

"Полезното затруднение", която изпитвате, когато четете информация, форматирана в Sans Forgetica, подтиква мозъка ви да се занимава с по-дълбока обработка", пишат изследователите. Благодарение на този подход, мозъкът по-задълбочено обработва новата информация.

Символите на Sans Forgetica са наклонени навляво, нямат серифи, а от всеки символ липсват и някои части. Това забавя четенето и ни кара да мислим над всяка дума.

"Полезното затруднение" е концепция за обучение, която изисква повече, но полезни усилия, целящи повишаване на дългосрочните резултати. Терминът е създаден за пръв път от Робърт Бьорк (Robert A. Bjork) през 1994 г.

Много задачи дават илюзия за учене, защото са прекалено лесни. Изследванията показват, че макар трудните задачи да забавят първоначално обучението, има по-голяма полза в дългосрочен план, отколкото при лесните задачи. За да бъдат полези обаче, задачите трябва да бъдат изпълнени.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !