17 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Създайте робот, който може да работи на дъното на океана и ще станете милионер (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 декември 2015 в 15:08 44651

Ако успеете да изобретите робот, който може да работи успешно в океана на дълбочина до 4 000м, може да спечелите поне един милион долара награда от фондацията X-Prize.

Фондация X-Prize, чиято цел е да поощрява изобретатели на революционни иновации обяви нов конкурс.

Участниците в конкурса трябва да конструират роботи, които могат да работят на океанското дъно като покрият няколко критерия за автономност, дълбочина и скорост на движение.

Победителят ще получи награда от 4 млн щ. долара, а за второто място са обещани 1 милион долара. Първите десет екипа ще си поделят още един милион, а допълнителен милиона ще бъде връчен на разработка на иновативни биологични и химични сензори, способни да работят на голяма дълбочина.

Основните задачи, които трябва да изпълнят роботите е да съставят карти на дъното, да направят снимки на определен дълбоководен обект, да съберат археологически, биологични и геоложки данни на избран участък и да проследят биологичните и химически сигнали от даден източник.

Имате 9 месеца, за да обмислите и да подадете заявление за участие, и още 18 месеца, за да се подготвите за състезанието. Конкурсът ще се проведе на два етапа - първо - гмуркане до дълбочина от 2 000 м, а на втория - на дълбочина 4 км. Всички желаещи могат да се регистрират тук.

Според създателите на конкурса, само 5 % от океаните са проучени, а покриват 2/3 от повърхността на Земята. Огромното налягане, температурните условия и други проблеми правят океанското дъно почти толкова труднодостъпно, колкото космическото пространство.

Фондация X-Prize (X-Prize Foundation) е награден фонд за подпомагане на революционни иновации, насочени към подобряване на живота на цялото човечество. Наградите се присъждат в четири категории: енергетика и околна среда, усвояване на околното пространство, образование и развитие, биологията и медицината. Средствата се набират от частни спонсори и корпорации.


Скандинавец 15.12 2015 в 20:19 1
+ 0
- 1
"Създайте робот, който може да работи на дъното на океана и ще станете милионер"
...
Създаден е.
Следващо предложение?
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.