Създайте робот, който може да работи на дъното на океана и ще станете милионер (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 декември 2015 в 15:08 4804 1

Ако успеете да изобретите робот, който може да работи успешно в океана на дълбочина до 4 000м, може да спечелите поне един милион долара награда от фондацията X-Prize.

Фондация X-Prize, чиято цел е да поощрява изобретатели на революционни иновации обяви нов конкурс.

Участниците в конкурса трябва да конструират роботи, които могат да работят на океанското дъно като покрият няколко критерия за автономност, дълбочина и скорост на движение.

Победителят ще получи награда от 4 млн щ. долара, а за второто място са обещани 1 милион долара. Първите десет екипа ще си поделят още един милион, а допълнителен милиона ще бъде връчен на разработка на иновативни биологични и химични сензори, способни да работят на голяма дълбочина.

Основните задачи, които трябва да изпълнят роботите е да съставят карти на дъното, да направят снимки на определен дълбоководен обект, да съберат археологически, биологични и геоложки данни на избран участък и да проследят биологичните и химически сигнали от даден източник.

Имате 9 месеца, за да обмислите и да подадете заявление за участие, и още 18 месеца, за да се подготвите за състезанието. Конкурсът ще се проведе на два етапа - първо - гмуркане до дълбочина от 2 000 м, а на втория - на дълбочина 4 км. Всички желаещи могат да се регистрират тук.

Според създателите на конкурса, само 5 % от океаните са проучени, а покриват 2/3 от повърхността на Земята. Огромното налягане, температурните условия и други проблеми правят океанското дъно почти толкова труднодостъпно, колкото космическото пространство.

Фондация X-Prize (X-Prize Foundation) е награден фонд за подпомагане на революционни иновации, насочени към подобряване на живота на цялото човечество. Наградите се присъждат в четири категории: енергетика и околна среда, усвояване на околното пространство, образование и развитие, биологията и медицината. Средствата се набират от частни спонсори и корпорации.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.12 2015 в 20:19

"Създайте робот, който може да работи на дъното на океана и ще станете милионер"
...
Създаден е.
Следващо предложение?