Съживен е най-стария вирус досега - 48 500-годишен "мегавирус" - от древната сибирска вечна замръзналост

Един от възкръсналите микроби се нарича Megavirus mammoth

Ваня Милева Последна промяна на 24 ноември 2022 в 00:01 5560 1

Вечната замръзналост в низината на р. Колима в Сибирсе размразява. Кредит: Guido Grosse, University of Alaska Fairbanks, United States

Учени съживиха няколко древни вируси, сред които е и най-древния възстановен досега. Те са били затворени дълбоко в сибирската вечна замръзналост от ледниковия период насам.

Макар че изследването само по себе си изглежда рисковано, екипът смята, че то е нужно да се направи заради нарастващите опасности от размразяването на вечната замръзналост или т. нар. пермафрост.

В нова статия, която предстои да бъде рецензирана, изследователите обясняват как са идентифицирали и съживили 13 вируса, принадлежащи към пет различни клада, от проби, събрани в ледения руски Далечен изток.

Сред тях те са успели да съживят вирус от проба от вечна замръзналост, която е на около 48 500 години.

Възстановили са и три нови вируса от 27 000-годишна проба от замръзнали мамутски изпражнения и парче пермафрост, натъпкано с голямо количество мамутска вълна. Членовета на тази страховита компания са наречени подходящо: Pithovirus mammoth, Pandoravirus mammoth и Megavirus mammoth.

От замразено стомашно съдържание на сибирски вълк (Canis lupus) са изолирани още два нови вируса, наречени Pacmanvirus lupus и Pandoravirus lupus.

Екипът въвежда вирусите в култура от живи амеби и доказва, че тези вируси все още са способни да нахлуят в клетката и да се репликират - експериментите показват, че вирусите все пак имат потенциала да бъдат инфекциозни патогени.

Проектът е дело на екип от изследователи от Университета Екс-Марсилия във Франция, които преди това през 2014 г. съживиха 30 000-годишен вирус, открит в сибирския пермафрост. С последната група вируси, включваща един, който датира отпреди 48 500 години, изследователите вероятно са съживили най-стария вирус досега.

"48 500 години е световен рекорд", коментира пред New Scientist Жан-Мишел Клавери, един от авторите на статията и професор по геномика и биоинформатика в Медицинския факултет на Университета в Екс-Марсилия.

В статията си изследователите подчертават, че трябва да се проучват повече вирусите, способни да заразяват еукариоти - организми с клетки, които имат ядро, каквито са всички сложни форми на живот като растения и животни, включително хората.

Учените отбелязват, че "много малко проучвания са публикувани по този въпрос". Те обясняват, че повишаването на температурите в резултат на изменението на климата вероятно ще събуди отново много микробни заплахи, включително патогенни вируси, от древното минало.

"Както за съжаление е добре документирано от скорошните (и продължаващите) пандемии, всеки нов вирус, дори свързан с известни семейства, почти винаги изисква разработването на високоспецифични медицински отговори, като например нови антивирусни средства или ваксини", пишат авторите на изследването.

"Не съществува еквивалент на "широкоспектърни антибиотици" срещу вируси, поради липсата на универсално запазени процеси, които могат да се използват като лекарства в различните вирусни семейства. Ето защо е основателно да се разсъждава върху риска древните вирусни частици да останат инфекциозни и да попаднат отново в обръщение след размразяването на древните слоеве пермафрост", добавят авторите.

Справка: An update on eukaryotic viruses revived from ancient permafrost
Jean-Marie Alempic, Audrey Lartigue, Artemiy E Goncharov, Guido Grosse, Jens Strauss, Alexey N. Tikhonov, Alexander N. Fedorov, Olivier Poirot, Matthieu Legendre, Sébastien Santini, Chantal Abergel, View ORCID ProfileJean-Michel Claverie
doi: https://doi.org/10.1101/2022.11.10.515937

Източник: 48,500-Year-Old Virus Reawoken from Ancient Siberian Permafrost,  IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

1

dolivo

25.11 2022 в 12:18

руския вирус - най-голям!