Съживен е нов вид гигантски вирус от вечния мраз на Сибир

Наука OFFNews Последна промяна на 10 септември 2015 в 08:00 9918 0

Кредит Matthieu Legendre et al, PNAS, 2015

Mollivirus sibericum под микроскоп.

Международна група вирусолози, водени от Жан-Мишел Клавери (Jean-Michel Claverie) идентифицира нов вид гигантски вирус в проби от Сибир, чиято възраст е около 30 хиляди години.

Учените предполагат, че вирусът не принадлежи към един нито от познатите надцарства (еукариоти, бактерии и археи), а е потомък на четвърти, неизвестно досега надцарство. 

Новият вирус е четвъртият вид голям вирус, поразяващ амеби, видим с обикновен оптичен микроскоп. Изследването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, според съобщение за пресата от Националния център за научни изследвания на Франция.

Новият вирус е получил видово наименование Mollivirus sibericum. Неговите вириони (т.е. частици в компактна, готова да заразява форма) са открити в култура на амеби след смесването им с образци от вечната замръзнала почва на Сибир. Вирусът е с почти сферична форма с диаметър от около 500-600 нанометра, повърхността на вириона е покрита с рехав протеинов слой.

Вириони на новия вирус под микроскоп. Снимка:Matthieu Legendre et al, PNAS, 2015

Подобно на други гигантски вируси, геномът на Mollivirus sibericum е представен от двойна верига ДНК. Дължината му е 650 хиляди нуклеотиди, сред които авторите са успели да открият гените на 523 протеина. Около две трети от тези гени нямат близки аналози в други секвенирани организми. Най-близо до Mollivirus sibericum са пандоравирусите (Pandoravirus): 16% от гените на новия вирус са общи с тези на пандоравирусите. Още една десета от генома е "открадната" от вируса от нейните гостоприемници - свободно живеещи амеби Acanthamoeba castellanii. Интересно е, че новият вирус е "взел" от тях не само гени, но и някои протеини: в състава на вириона, учените са открили някои протеини, които нормално влизат в състава на рибозомата при амебите. Защо са били нужни на вируса не е ясно, тъй като за синтез на протеини, вирусите разчитат на съответната клетка, а във вириона не може да протича синтез на протеини.

Първите гигантски вируси са открити през 2003 г., размерът на техните вириони е сравним с размера на еукариотните клетки. Първи бяха открити мимивирусите, последвани от пандоравирусите и питовирусите. Въпреки че си приличат по размер и устройство на вириона, геномите на тези вируси имат малко общо помежду си. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !