Сблъсък между COVID и ХИВ може да е причинил варианта Омикрон

Ваня Милева Последна промяна на 07 декември 2021 в 00:01 11991 0

Южноафриканският учен, който пръв предупреди света за съществуването на новия вариант на COVID-19 Омикрон, смята, че Омикрон вероятно се е появил в тялото на неваксиниран ХИВ-позитивен човек.

Както съобщава The Los Angeles Times, биоинформатикът Тулио Де Оливейра (Tulio De Oliveira) предупреждава от месеци, че хората, които най-вероятно ще предизвикат подобни мутации в Африка на юг от Сахара, са приблизително 8 милиона с неразпознат или лошо лекуван ХИВ. До голяма степен млади, неваксинирани и с отслабена имунна система, тези хора биха могли „да се превърнат във фабрика за варианти за целия свят“, по негови думи.

През юни проучване, проведено от Де Оливейра и колегите му, записва появата на повече от 30 генетични промени в екземпляри от SARS-CoV-2, взети от една южноафриканска пациентка с напреднал неконтролиран ХИВ. Тя продължава да дава положителен тест за COVID в продължение на 216 дни - и за това време учените откриват общо 13 уникални мутации на вируса от нейните проби. Въпреки че пациентката е била хоспитализирана рано след първоначалния си положителен тест, тя никога не се е разболявала критично от коронавируса и когато нейните антиретровирусни лекарства са били заменени около шест месеца след проучването, тя изчиства своята коронавирусна инфекция и нейният ХИВ е поставен под контрол в рамките на няколко седмици.

Независимо от това, продължаващото проучване на биопробите на пациенката разкрива общо 30 генетични промени, включително включително няколко, които биха могли да подкопаят защитата на ваксината и да увеличат предаването на болестта.

Сега Де Оливейра се притеснява, че подобен сценарий може да е довел до Омикрон.

Миналата седмица той предупреди Световната здравна организация, че екипът му е открил вариант с десетки нови мутации, който циркулира в Гаутенг, най-гъсто населената провинция в Южна Африка, и в съседна Ботсвана. Оттогава вариантът се разпространи в Европа и дори в съседна Румъния.

Пробите, изследвани от учените, са събрани между 12 ноември и 20 ноември.

Повече от 30 от мутациите, които са забелязани, са били в кода за важния шипов протеин на вируса - ключът, който отваря ключалката на човешките клетки и предизвиква инфекцията. Много от промените са познати на Де Оливейра от неговото проучване на пациенти с ХИВ с продължителни коронавирусни инфекции.

Вариантът Омикрон изглежда е изиграл ключова роля в стимулирането на драматичното нарастване на новите случаи сред студентите, повечето от които в Технологичния университет на окръг Тсване, Гаутенг, разказва Де Оливейра.

Министър Блейд Нзиманде посещава Технологичния университет на окръг Тсване, за да наблюдава готовността за поетапно връщане на студентите. Университетът стана известен като едно от огнищата на новия вариант Омикрон. Кредит:GovernmentZA/Flickr (CC BY-ND 2.0)

В провинция Гаутенг - епицентърът на епидемията от ХИВ в Южна Африка - живеят около 20% от всичките ХИВ- позитивни 7,5 милиона души в Южна Африка.

В цялата страна 2,2 милиона души са заразени с ХИВ, който не е открит, нелекуван или лошо контролиран. Имунната система на тези пациенти е силно потисната. Под атака от ХИВ, техните Т-клетки не осигуряват жизненоважна подкрепа, от която се нуждаят В-клетките на имунната система за изчистване на инфекцията.

„Основният брой мутации, които се появиха внезапно тук, наистина напомня това, което видяхме“, коментира д-р Джонатан Ли (Jonathan Li), специалист по инфекциозни болести от Харвард, който е сред първите, подробно описали мутациите на коронавируса при имуносупресиран пациент. „Ако трябва да гадая, бих казал, че вероятно така се е появил Омикрон".

Д-р Брус Уокър (Bruce Walker), имунолог и основател на института Ragon в Кеймбридж, Масачузетс, предупреждава да не се стигматизират пациенти, чиито състояния могат да доведат до варианти..

Как и къде е възникнал нов вариант е невъзможно да се разбере, добавя Уокър. Но „статистически погледнато, има различни причини за потискане на имунитета. А в Южна Африка една от водещите причини е ХИВ."

В публицистична статия, публикувана в изданието на списание Nature, Де Оливейра и трима южноафрикански колеги предупреждават, че „Африка е напълно изоставена“, тъй като ваксините, лекарствата и тестовите материали срещу COVID-19 са съсредоточени в богатите страни в света. Ако тези страни не успеят да помогнат на африканските страни да контролират както ХИВ, така и COVID-19, пишат учените, това ще подкопае усилията им за потушаване на пандемията в световен мащаб.

Докато близо 40% от световното население е напълно ваксинирано срещу COVID-19, процентът за Африка е по-малко от 7%, пишат учените. В Южна Африка 24% от населението е напълно ваксинирано, според Our World in Data.

За да се усложнят нещата, бързият напредък на континента в осигуряването на ваксини накара служителите на общественото здравеопазване да се съсредоточат първо върху пациенти в напреднала възраст. Резултатът е, че почти всички млади хора в Африка остават неваксинирани. И тъй като 80% от хората с ХИВ в целия континент са на възраст под 50 години, твърде малко пациенти,изложени на риск от продължителна коронавирусна инфекция, са били ваксинирани.

В интервю тази седмица Де Оливейра заявява, че може да има други обяснения за внезапната поява на вариант с толкова много мутации.

Възможно е Омикрон да циркулира от месеци някъде другаде, като постоянно натрупва генетични промени. (Той присъства в Нидерландия преди 19 ноември, почти седмица преди обявяването на Де Оливейра.) По негови думн, ако вариантът е узрял в страни, където генетичното секвениране е рядко или отсъства, може да е прелетял незабелязано, докато пристигне в Южна Африка - център за генетично секвениране на континента - вече натоварен с мутации.

Уокър, който нарича откриването на Омикрон „постижение от абсолютно световна класа“ от южноафриканските учени, смята, че откъдето и да идва, светът не може да си позволи пандемията да бушува безконтролно на нито един континент.

Когато първоначалното изследване бе публикувано през лятото, Де Оливейра изразява предпазлив оптимизъм, че тези открития могат да бъдат „златна възможност за контролиране на епидемията от ХИВ и защита на света от варианти“.

Сега изглежда, че тази перспектива е твърде слънчева, тъй като САЩ и Европа реагират на възхода на варианта Омикрон, като ограничават пътуването от южноафрикански държави, въпреки че е циркулирал в Европа в продължение на седмици преди Де Оливейра да вдигне тревога пред СЗО.

Остават много въпроси относно самия вариант на Омикрон, още по-малко за връзката му с ХИВ. Въпреки че досегашният ни опит не е голям, да се надяваме, че желанието на Де Оливейра за по-нататъшно проучване на тези двойни пандемии ще доведе до напредък и за овладяването и на двете.

Източници:

A Disastrous Collision Between COVID and HIV May Have Caused the Omicron Variant, Futurism

Did a collision of COVID-19 and HIV forge the Omicron variant?, Los Angeles Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !