Седем медала спечели отборът ни в Международната олимпиада по лингвистика

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 юли 2015 в 20:30 3414 0

Кредит СРООПН

13-тата Международна олимпиада по математическа лингвистика, която се проведе в Благоевград между 20 и 24 юли, приключи със 7 медала за българския национален отбор.

Сред 29 държави, които се включиха в съревнованието, именно българските умове се оказаха на челни позиции в класирането. Седем от общо осем състезатели бяха наградени с медали, нареждайки се на второ място след САЩ. Това, че сме в челната тройка е невероятно признание за потенциала на българския отбор. Става въпрос за конкуренция в световен мащаб, която превръща първите позиции в престиж за всеки олимпийски отбор.

Медалистите в Международната олимпиада по лингвистика са както следва:

  • Данаил Пенев, 12 клас, Първа английска езикова гимназия, Варна - златен медал
  • Тина Владимирова Владимирова, 10 клас, СМГ - сребърен медал
  • Ралица Дарджонова, 12 клас, СМГ - сребърен медал
  • Валентин Димов, 10 клас, 91. НЕГ, София – сребърен медал
  • Радина Добрева, 12 клас, МГ Варна – бронзов медал
  • Надежда Димитрова, 10 клас, 128. СОУ, София – бронзов медал
  • Здравко Иванов, 8 клас, СМГ София – бронзов медал

Златният ни медалист – Данаил Пенев се нарежда на четвърто място в света сред над 200 състезатели.

Ръководител на отбора от 2003 г. насам е Инж. Александър Велинов - преподавател по лингвистика в столични училища от 1998 г., председател на секция „Математика и лингвистика” към Съюза на математиците в България от 2008г., председател на Организационния комитет на Международната олимпиада по лингвистика 2015 г.

Други ръководители на отборите са Веселин Златинов, преподавател в СМГ и Виолета Витлянова, преподавател в Първа езикова гимназия, Варна.

На олимпиадата бяха раздадени общо 7 златни медала, 17 сребърни и 23 бронзови. Златните медали получиха трима американци, двама британци и по един - за България и Украйна. В отборното класиране на първо място е британския отбор, второ - отборът на САЩ, трето и четвърто място си поделят екипите от Полша и Холандия.

Международната олимпиада по математическа лингвистика се провежда ежегодно от 2003 г. насам, като първата олимпиада е инициирана от България и е проведена в к.к. Боровец. Български отбори са се състезавали във всички издания до днес и успехът им се измерва в общо 45 медала – 11 златни, 14 сребърни и 19 бронзови. Освен това имаме три първи места в отборното класиране, 10 награди за най-добро решение и 17 почетни грамоти. Трима български ученици са ставали абсолютни световни шампиони, като Иван Добрев е единственият двукратен световен шампион в историята на олимпиадата. Тези заслуги правят България третата поред държава в ранглистата за всички времена веднага след Русия и САЩ.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !