Седмицата: 30 ноември - 6 декември 2015

Най-интересното, което се случи тази седмица

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 декември 2015 в 10:20 21179 0

Науки за земята

В началото на седмицата в Париж започнаха преговорите за климата като една от основните задачи е да се постигне ново споразумение за намаляване на въглеродните емисии, за да не се прехвърли границата на увеличаване на средната глобална температура от 2° С. На изгледите за успех обаче гледаме "Скептично за конференцията за проблемите на климата в Париж". 

 

Глобалното затопляне е факт и засега няма надеждни начини за спирането му, а още по тревожно е, че може би причините да не са в ръцете на човека, защото "Глобално затопляне е имало и без нас", преди 7 000 години е имало естествено затопляне, дори по-голямо от сегашното: морското ниво е било 3 метра по-високо, което е един метър по-високо от това, с което борците срещу глобалното затопляне плашат човечеството до края на XXI век.

Тревожен е и фактът, че човечеството изгражда още 2400 нови въглищни централи, които могат да осуетят плановете в Париж. 

През изминалата седмица ви осведомихме, че Стартира нов опит да се пробие земната кора и да се достигне мантията на Земята, един смел план, чийто резултат ще стане ясен към края на другия месец.

Космос

На 2 декември 2015 се навършха 20 години космическа обсерватория за изследване на Слънцето SOHO. На тази дата през 1995 година стартира обсерватория на НАСА Solar and Heliospheric Observatory (SOHO). Благодарение на нея, учените са научили много за вътрешната структура на Слънцето и слънчевия вятър.

Наистина нашата звезда трябва се следи внимателно, защото тази седмица планетолози съобщиха, че Слънцето може да унищожи живота на Земята, генерирайки суперизригване, че също като звездата KIC 9655129 от съзвездието Лебед. Но все пак вероятността за Апокалипсис заради слънчево изригване е незначителна.

По-миналата седмица ви съобщихме за регистрирани странни сигнали от космоса, а ето, че тази се появиха "Нови подробности за мистериозните космически бързи радиоимпулси". Учените са успели да открият един необичаен импулс, който получил регистрационен номер FRB 110523. Отличителна черта на този импулс е наличието не само на линейна, но и кръгова поляризация на сигнала, а поляризацията е един от най-важните източници на информация за околната среда, през които се е движел сигналът.

И още нещо - оказа се, че "Повечето от гигантските екзопланети въобще не са планети", т.е. от намерените от космическия телескоп Кеплер хиляди кандидат- екзопланети близо 55% са или двойни звезди, или дафяви джуджета.

Апаратът New Horizons изпрати първите снимки на обект от Пояса на Кайпер, а също и New Horizons изпрати най-добрите снимки отблизо на Плутон. Този кораб на НАСА, който направи космическия подвиг на годината с близкото си прелитане покрай планетната система Плутон и Харон и изпрати впечатляващи снимки и данни (и още изпраща), започна втория си етап от пътешествието, все по-далече в Пояса на Кайпер.

Физика

Открита е нова форма на въглерод, от която се произвеждат диаманти при стайна температура - Нова форма на твърд въглерод, наречена Q-въглерод, която е различна от познатите графит и диамант са открили изследователи от Университета на Северна Каролина. Те също така са разработили технология, която превръща Q-въглерода в диамантени структури при стайна температура и атмосферно налягане.

Не са намерени доказателства, че Вселената е холограма в безпрецедентен по точност експеримент. Да, въпреки апаратът за 2,500,000 долара, експериментът Holometer на Фермилаб не успя да достигне точност, която да гарантира доказателството за съществуването на допълнителни измерения или че пространството и времето не са непрекъснати, а квантови.

Медицина

През изминалата седмица бе и Световният ден за борба със СПИН. Обнадеждаващо е, че тази коварна болест, която преди беше равносилна на смъртна присъда, сега СПИН се превръща в хронично заболяване. Подобренията при медикаментите и в познанията ни за механизмите на ХИВ инфекцията днес я правят сравнително лесно за поддържане хронично заболяване подобно на диабета, хронично-високото кръвно налягане и сърдечносъдовите заболявания.

Една новина, дошла в последните дни, стимулира усилията в познанието, защото Хората владеещи втори език е два пъти по-вероятно да се възстановят след прекаран инсулт.

Няма "мъжки" и "женски" мозък, според ново изследване. Оказва се, че няма чисто специфични особености на централната нервна система, присъщи на определен пол

Биология

Как змиите изгубиха краката си и започнаха да пълзят по земята (видео) - Змиите не са загубили своите крайници, за да живеят в морето, както по-рано се предполагаше. Сравнение на компютърна томография между череп на 90 милиона години и тези на съвременни влечуги показва, че змиите са изгубили краката си, когато техните предци са се приспособили да живеят и ловуват в дупки, което много змии правят и днес.

Изкопаемо чифтокопитно с 3 рога е кръстено на героиня от "Междузвездни войни" - Жирафите са странни и лесно разпознаваеми бозайници, но палеонтолози са открили древен техен предшественик, който изглежда още по-странно. Древното създание има Т-образен рог на върха на черепа си и е част от изчезналото семейство Palaeomerycidae, родствени на жирафите. Животното е кръстено Xenokeryx amidalae в чест на Падме Амидала от "Междузвездни войни", поради сходството на рогата му със шапката на героинята от "Невидима заплаха". Явно и сред учените има достатъчно фенове на сагата, особено с наближаването на премиерата на поредния епизод. Което може да се види и от следващата новина.

Математика

Учен е пресметнал колко струва "Звездата на смъртта" - Финансовият инженер Закари Фейнстейн (Zachary Feinstein) направи любопитно предположение относно това какво ни очаква в новия филм от легендарната поредица "Междузвездни войни": "Оказва се, че Конфедерацията е трябвало да приготви сума, равна на между 15 и 20% от общия галактически брутен вътрешен продукт, за да намалят рисковете и да предовратят колапс на икономиката. Тъй като бунтовниците не разполагат с такива средства, (...) икономиката на галактиката много скоро е навлязла в период на много тежка депресия", гласи заключението на учения.

Математиката предсказва коя дума може да е смешна (видео) - Според проучване на екип учени от Канада и Германия се оказа, че степента на "необичайност" в повечето случаи определя дали една нова дума може да звучи смешно или не. Като критерий за "смешно", авторите използват теорията, формулирана още преди 200 години от философа Шопенхауер. Според нея, хуморът е свързан с това, доколко далече е възприетото от очакваното. А като мярка на възприеманото и очакваното учените предлагат ентропията на Шанън.

Показахме ви и няколко необичайни и иновативни задачи по математика - Задача за втори клас: Махала отива на митинг. Колко кебапчета са получили?

Разни

Тази седмица премиерът Борисов ни каза, че който яде сланина, тоест употребява повече наситени мазнини, трябва да плаща по-високи здравни осигуровки, защото води по-нездравословен начин на живот. Но според редица много обширни и солидни научни проувания, държавният ни глава греши. За всички останали поднасяме тази статия: За сланината с любов

Предстоят празници и всеки иска да даде този подарък, който ще зарадва най-много получаващия го. Години на научни изследвания и проучвания могат да се обобщят в 5 научно доказани начина да направим смислени подаръци.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !