Сеизмолози предупреждават, че по-голямо земетресение може да удари Калифорния след труса на 4 юли (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 юли 2019 в 21:44 9053 0

Годишният риск от опасно земетресение; по-тъмночервени цветове показват по-висок риск. Peter Aldhous / BuzzFeed News / Via earthquake.usgs.gov

Две мощни земетресения разтърсиха Южна Калифорния. 

Първото с магнитуд от 6,4 прекъсна празненствата на 4 юли в щата. Земетресението се почувства най-силно в района на град Риджкрест, но се съобщава, че трусът се е усетил чак до Лас Вегас, на 400 км от епицентъра.

Късно в петък вечер близо до същото място се случва ново още по-силно земетресение с магнитуд 7,1 , само ден след като регионът преживя най-силния си трус за последните 20 години.

Но според някои специалисти може да последва и още по-силен трус.

Сеизмолозите твърдят, че град Риджкрест, в близост до епицентъра на двете земетресения, може да бъде засегнат от вторични трусове, които е малко вероятно да са по-силни.

Но това няма да повлияе върху вероятността да възникне дългоочакваното земетресение с магнитуд 8 по протежение на разлома Сан Андреас, което да удари калифорнийското крайбрежие близо до Сан Франциско и след това да се спусне надолу през щата, минавайки на изток от Лос Анджелис.

Като цяло едно земетресение прави по-вероятно друго - но само за свързаните системи от разломи. Трусовете близо до Риджкрест се случиха в система от сравнително малки разломи.


 Peter Aldhous / BuzzFeed News / Via earthquake.usgs.gov

Земетресенията с магнитуд 2.5 и по-големи през изминалата седмица са нанесени мащабно според силата си. Червените линии показват разломите.

Картата по-горе показва, че двете земетресения и множеството свързани вторични трусове са по два разлома, пресичащи се един друг под ъгъл от 90 градуса.

"Mоже да се видят два различни разлома", заяви сеизмологът Луси Джоунс (Lucy Jones) от Калифорнийския технологичен институт на пресконференция в петък. Земетресението от 4 юли с магнитуд 6.4, което се случи в 10:33 ч. местно време, също се случи в пресечната точка на двата разлома.

„Това е област с множество малки разломи”, добави тя.

След земетресението в четвъртък Джоунс и други сеизмолози предупредиха за вторични трусове. Джоунс заяви, че вероятно ще има поне едно по-голямо от магнитуд 5 на следващия ден.

Но земетресението от 4 юли се оказа предшественик за трус с магнитуд 7,11, който удари в 20:20 ч. в петък, на няколко километра на северозапад. Последваха още вторични трусове.

Късно в петък вечерта Джоунс написа в тиутър, че има 10% вероятност за още едно земетресение с магнитуд 7: „Да, смятаме, че има около 1 на 10 вероятност, Сиърълс Вали ще види друг М7. Това е шанс 9 в 10, че M7.1 от тази вечер е най-голямото [земетресение]”.

Но разломите, които разрушиха сградите и разкъсаха газопроводите в Риджкрест, не са свързани със Сан Андреас или с други големи разломи, като разлома Хейуърд, който се движи успоредно на него от източната страна на залива на Сан Франциско.

Учените понякога казват, че големият трус в Южна Калифорния е „закъснял“. Но всъщност няма начин да се предскаже времето на земетресенията и те не се подчиняват на някакъв график.

Последното наистина голямо земетресение в Южна Калифорния бе с магнитуд 7,9 през 1857 г. Земетресение с такъв мащаб би довело до 6.3 пъти по-силно разлюляване от петъчния трус с магнитуд - 7.1, и освобождаване на 15 пъти повече енергия.

Появиха се онлайн и видеоклипове, подчертаващи щетите, причинени от земетресението. прекъснати тръбопроводи и дълбоки пукнатини в асфалта на улиците, разбити рафтове в магазини и струпани продукти на пода, потвърден е и един пожар.

В резултат на това земетресение, някои официални лица предупреждават местното население, че по-голямо земетресение може да удари по-скоро, отколкото по-късно.

Източници:

Southern California Is Shaking After Earthquakes, But The "Big One" Is Still Lurking, Вuzzfeed

Officials Warn A Bigger Earthquake Could Hit California After Fourth Of July Quake, IBTimes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !