Секс по време на коронавирус. Какво се препоръчва и какво не

Ваня Милева Последна промяна на 06 април 2020 в 16:27 14427 0

Кредит Unsplash

Сега, когато много страни са блокирани, а милиони хора са принудени да си стоят в къщи, вероятно много двойки и самотни хора се питат как в тези условия може да се води сексуален живот.

Какви са рисковете, свързани с интимните взаимоотношения по време на епидемията на коронавирус?

Трима експерти отговарят пред The Guardian

Предава ли се COVID-19 по полов път?

Д-р Джесика Джъстман: Не сме наблюдавали модели, които да показват, че може да се предава по полов път. Основно се разпространява чрез издишаните капчици, а докосването на замърсени повърхности е другият начин на предаване на вируса.

Д-р Карлос Родригес-Диас: Няма доказателства, че COVID-19 може да се предава чрез вагинален или анален полов акт. Целувките обаче са много често срещана практика по време на полов акт и вирусът може да се предаде чрез слюнка. Има данни и за орално-фекално предаване на COVID-19 и това означава, че аналингусът може да представлява риск от инфекция.

Добре ли е да се прави сега секс?

Д-р Джесика Джъстман: Ако вие или вашият партньор сте заразени с COVID-19, съветът е да се избягвате взаимно колкото е възможно по-дълго.

Д-р Джулия Маркъс: Ако живеете с постоянния си сексуален партньор и нямате никакви симптоми или контакти със заразени, сексът всъщност може да бъде наистина чудесен начин да се забавлявате и да облекчите безпокойството през това потенциално стресиращо време.

Ами новите партньори?

Д-р Джулия Маркъс: Препоръката в момента е да се опитаме да останем вкъщи, колкото може по-дълго и наистина да общуваме с други хора само за неща, които са от съществено значение като хранителните стоки. И дори тогава опитайте се да запазите физическа дистанция от около 2 метра от другите. Това определено би направило секса предизвикателство.

Д-р Карлос Родригес-Диас: Сексуалният контакт може да намалее през следващите няколко седмици, но има и други варианти - други форми на еротика като секстинг (еротичен чат, снимки), видео разговори, четене на еротика и мастурбация.

Как може да се поддържат секс играчките чисти?

Д-р Карлос Родригес-Диас: Просто използвайте сапун и вода.

Не знаем колко дълго ще продължи тази пандемия. Какво ще кажете на някой, който е несемеен сега и не иска да чака месеци, преди да може да бъде интимен с някого?

Д-р Карлос Родригес-Диас: Ако се притеснявате да не се проточи твърде дълго социалното дистанциране, уверете се, че вие ​​и хората, които познавате, практикуват социално дистанциране сега. Колкото по-рано го направим, толкова по-скоро ще забележим спад на новите инфекции и по-скоро ще можем да променим социалните си контакти. Вместо да се фокусираме върху бъдещето, трябва да се съсредоточим върху настоящето.

Използвайте тези няколко седмици, за да канализирате енергията си, да изследвате себе си, може би е добре да помислите какво търсите. А това може да направите сами. Това може да бъде чудесна възможност за проучване на други начини за общуване с новите сексуални партньори, които може да срещнете онлайн чрез секстинг или видео разговори.

Експерти:

Д-р Джесика Джъстман (Jessica Justman) е професор и лекуващ лекар в Отделението по инфекциозни болести в Колумбийския университет, Медицински център Ирвинг
Д-р Карлос Родригес-Диас (Carlos E Rodríguez-Díaz) е професор в Школата по здравеопазване на института „Милкен“ към Университета „Джордж Вашингтон“
Д-р Джулия Маркъс (Julia Marcus) е епидемиолог по инфекциозни заболявания и професор в катедрата по популационна медицина в Харвардското медицинско училище

ИзточникCan I have sex? A guide to intimacy during the coronavirus outbreak, The Guardian

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !