Сексът ни имунизира срещу болести

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 декември 2016 в 15:59 7144 0

Кредит Broadly - Vice

Учените винаги са гледали скептично на секса при хората, тъй като от тяхна гледна точка той е изключително непрактичен: изразходва твърде много енергия, изисква двама души, които да са едновременно склонни да го направят, а резултатът - при това ако изобщо се получи - в повечето случаи е само едно бебе, пише сайтът IFL Science.

Наскоро обаче група изследователи от Стирлингския университет разкри защо повечето животни, а и хора, все още продължават да се размножават сексуално вместо асексуално. Причината е, че половият акт повишава резистентността ни към паразити.

Сексът не е универсален за природата, много видове - като бактериите и бананите - се възпроизвеждат чрез клониране, което изисква само един родител. Този асексуален метод има няколко предимства, едно от които е, че възпроизвежда изцяло женска популация, която е способна да се размножава сама.

При сексуалния метод половината от поколението винаги е мъжко, тоест не може да ражда, заради което сексуалните колонии се разрастват два пъти по-бавно от асексуалните.

За да разберат защо толкова много видове все още правят секс, учените са изследвали водната бълха, която е сред малкото животински видове, способни и на полово, и на неполово възпроизвеждане.

Екипът е изучил сексуални и асексуални поколения, като ги е излагал на различни паразитни атаки, засегнали и техните родители. Резултатите, публикувани в бюлетина на Кралското общество, показват, че сексуално заченатите поколения са два пъти по-устойчиви на инфекции от тези, създадени асексуално.

Това е така, защото клонираните деца са генетично идентични със своя единствен родител, което значи, че паразитите, развили се, за да заразят родителя, ще имат същия опустошителен ефект и върху поколението ум. От своя страна, сексуалното възпроизвеждане смесва гените на родителите, което води до вариации при децата, които са имунизирани срещу паразитите, засегнали техните родители.

Снимка: Оnhealth

Водещият автор на проекта, Стюард Олд (Stuart Auld), обяснява, че "сравнявайки клонираните и сексуално заченатите дъщери от едни и същи майки, открихме, че сексуално възпроизведените поколения се разболяват по-малко в сравнение с клонираните. Постоянната нужда от избягване на болестите може да обясни защо сексът продължава да е водещият начин за репродукция в природата, въпреки неговите минуси". 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !