Сексът при многоножките е светлинно шоу в ярко жълто и розово на млечно син фон

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 20 април 2019 в 00:42 3509 0

Многоножката Pseudopolydesmus canadensis, един от флуоресциращите видове. Кредит: Музеят Фийлд
Многоножката Pseudopolydesmus canadensis, един от флуоресциращите видове. Кредит: Музеят Фийлд

Любовната игра на северноамерикански многоножки е истинско светлинно шоу, съобщават Live Science

Учените наскоро откриха, че много видове стоножки флуоресцират под ултравиолетова (UV) светлина, което се оказва често срещана черта в тази група членестоноги. И докато зеленикавото сияние изглежда се излъчва от цялото тяло, то е особено силно в гениталиите на мъжките индивиди, като вариации в цвета отговарят на различните видове, описват учените в ново проучване, публикувано в списанието Zoological Journal of the Linnean Society.

Тези генитални структури са разположени на седмия прешлен от сегментираните тела на многоножките и там се събира и предава сперма на женските. Уникалната им структура помага на учените да разпознаят пола на многоножките, но UV светлината демонстрира, че има разлики в цвета, които остават невидими за невъоръжено око. 

Съавтора Стефани Уеър (Stephanie Ware), учен от Музея Фийлд в Чикаго, открива флуоресценцията докато работи с многоножки от колекцията на музея. Тя била чела, че един разред многоножки излъчват светлина; тя осветява с UV светлина експонати от музея и открива, че всички те имат някаква флуоресценция. 

Това лъчение идва от протеин в екзоскелета на многоножката, който поглъща видимата светлина и я излъчва в нюанси на зелено, жълто и синьо, разказва водещият автор Петра Сируалд (Petra Sierwald), куратор в изследователския център на Музея Фийлд. 

Светещите гениталии на Pseudopolydesmus caddo. Кредит: Музеят Фийлд

За изследването, учените описват флуоресценцията на рода Pseudopolydesmus, местен в Северна Америка и включва 12 вида. Те развиват специален метод за да направят снимки на светещите многоножки. Камера на движеща се основа се повдига постепенно към вида и го снима от няколко посоки. След това софтуер комбинира всички снимки в едно изображение, пояснява Уеър.   

Копулативните структури, които са с равномерен кафяв цвят на видимата светлина, стават съвсем различен цвят под UV осветяване - ярко жълто и искрящо розово на млечно син фон.

Защо многоножките светят остава още необяснено, всъщност не се знае дали те изобщо могат да отчетат искрящите си цветове, споделя Сируалд. Въпреки това, изгледът на гениталиите на многоножките може да даде нови насоки в това как те прехвърлят спермата в женските. 

Флуоресциращи многоножки. Кредит: Derek Hennen, OzzRod, nickybay (flickr)

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !