03 юли 2022
Категории
 •  Космос
 •  Физика
 •  Науки за земята
 •  Биология
 •  Медицина
 •  Математика
 •  Научни дискусии
 •  Разни
FACEBOOK

Сексманията убива мъжките змии (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 април 2017 в 13:36 151631
Самка голяма червена едностранно жартиерна змия преследвана от по-малки мъжки змии по време на размножителния период в Северна Америка. Снимка: Christopher R Friesen

Истеричният подход на мъжките змии през размножителния период води до това, че самците по-бързо стареят и умират по-рано и в по-лошо състояние, отколкото техните партньорки, за които приоритет е поддържането на собственото им тяло, вместо краткосрочен репродуктивен успех, разказва phys.org.

Проучването изследва популацията на червените двустранно жартиерни змии (Thamnophis sirtalis infernalis) от семейството на смокообразните (Colubridae) в Северна Америка:

 • самците се подлагат на енергийно скъпо чифтосване 2-4 седмици в годината;
 • самците не ядат и трябва да се конкурират с хиляди други мъжки по време на размножителния период;
 • женските остават на мястото на оргията за по-малко от един ден, в сравнение с 21 дена за мъжките; и
 • змиите презимуват под земята в продължение на осем месеца в общи бърлоги и се появяват масово през пролетта, за да образуват големи струпвания, където самците се надпреварват да намерят и се чифтосат с женските.

Изследването е публикувано днес в списание Royal Society Proceedings B.

Изследването измерва дължината на теломерите, което е биомаркер на стареене, при мъжките и женските змии. Екипът открива, че самците не могат да поддържат добро състояние на тялото и стареят по-бързо от женските. Това е може би защото мъжките влагат своята енергия в чифтосването, вместо да се пазят организма си срещу клетъчното увреждане и повреди у ДНК, свързани с процеса на стареене. За разлика от женските, които поставят за приоритет състоянието на тялото си и са по-добре подготвени за ремонт на увредените клетки, което води до по-дълъг живот и бъдещи възможности за възпроизвеждане.

Учените изследват популации на червени двустранно жартиерни змии в Манитоба, Канада през размножителния период. Снимка: Christopher Friesen

"Въпреки че всички женски се чифтосват всяка година, те остават само в местата, където се провежда чифтосването, само за кратък период от един до три дни, много по-малко, отколкото мъжките, които остават там в продължение на поне една седмица до 21 дни, което изглежда води до по-бързо стареене на мъжките и те умират по-рано от женските ", заяви д-р Кристофър Фрийсън (ChristopherFriesen), съавтор на публикацията от Университета на Сидни.

"Женските се възпроизвеждат на всеки две години, което зависи от от техните мазнини или енергийни резерви. Предишните ни изследвания показват, че самките могат да съхраняват спермата за срок до 15 месеца или повече, преди да използват спермата, за да оплодят яйцата си!"

"Физическото състояние и остаряването се различават поразително между половете, женските запазват тялото си с възрастта, а състоянието на организма се влошава с възрастта при мъжките".

Сексманията убива мъжките змии.


+ 3
- 0
И змия да си не е лесно.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.