Селище по-старо от пирамидите може да пренапише историята на Северна Америка

Антония Петрова Последна промяна на 13 април 2017 в 12:00 8626 0

Едно от най-старите човешки селища в Северна Америка беше открито в Британска Колумбия. То е на 14 000 години, "три пъти по-старо от египетските пирамиди", и може да доведе до пренаписване на северноамериканската история.

Откритието хвърля светлина върху това как се е зародила цивилизацията в Северна Америка.

Селището се намира на остров Трике, на 500 км северозападно от канадския град Виктория, и е датирано от учените благодарение на анализ на открити там малки частици въглища. Вероятно възрастта му е между 13 613 - 14 086 години. Това го прави най-старото човешко селище в Северна Америка - или два пъти по-старо от изобретяването на колелото, три пъти по-старо от пирамидите в Гиза и хиляди години преди цялата мегафауна от ледниковия период да изчезне.

Сред артефактите в селището са издълбани дървени инструменти, оръдия за създаване на огън, рибарски куки и копия от ледниковия период. 

Източник: Daily mail

Дървен инструмент от ледниковия период, открит в селището

"Това, което откритието прави, е промяна на нашата идея за начина, по който Северна Америка е била населена", коментира студентката по антропология Алиша Гавро (Alisha Gauvreau), която участва при разкопките като член на екипа изследователи от Университета във Виктория, Института "Hakai" и местната организация First Nations.

Като изследват доказателства от ДНК от хиляди вкаменелости на степни бизони, генетиците от Университета в Калифорния, Санта Крус, са били способни да начертаят техните движения, а от там и на хората, които са ги ловували.

Основната теория е, че първите хора в Америка са дошли от Азия като преминават през отдавна изчезнал сухоземен мост, който някога е свързвал Сибир и Аляска през Беринговия проток. Откритието на остров Трике подкрепя това, че хората са дошли по този мост, но дава доказателство, че те са се спуснали надолу по крайбрежието, вероятно чрез лодка. 

Досега археолозите предполагаха, че хората са пътували пеша. И макар те със сигурност да са минавали и по сушата, това откритие показва, че крайбрежният път се е появил много по-рано от сухоземния.

Доказателствата сочат, че двата големи ледени масива - Кордилерите и Лорентидите, са се слели в едно около преди 21 000 години, като са затворили коридора много по-рано отколкото се е смятало досега. Най-ранните доказателства за човешко присъствие датираха досега от около преди 15 000 години, докато това изследване сочи, че коридорът не е бил напълно отворен до преди около 13 000 години.

Откритията показват, че хората вероятно са преминали в Америка много по-отдавна от досега смятаното и са заживели в югозападните части на САЩ преди най-малко 14 500 години.

Легендите на първата нация в Британска Колумбия - племето хейлцук, също потвърждават тази теория. "Устната история на хейлцук говори за ивица земя в този район, където се провеждат разкопките. Това е било място, което никога не е замръзвало по време на ледниковия период и място, където нашите предшественици са населили тези земи, за да оцелеят", коментира Уилям Хусти (William Housty), член на хейлцук, пред CBS News.

"Когато влизаме в преговори, нашата устна история е това, което слагаме на масата. Сега ние не просто имаме устна история, ние имаме археологическа информация. Ние имаме история, подкрепена от западната наука и археология", отбелязва Хусти.

Изследователите също така са установили, че морското ниво около остров Трике е останало забележително стабилно за 15 000 години по време на края на последния ледников период. Това отново потвърждава, че този район е бил рай на стабилността през онова хилядолетие.

Откритите останки от кучета в селището показват и че още по онова време хората са живели заедно с животни.

Най-ранните доказателства за селища са открити в дупка в река Флорида през миналата година и показват, че хората са населили Америка 1 500 години по-рано от смятаното досега. Радиовъглеродно датиране показва, че инструменти, като ножове, използвани за нарязване на жертвата, и серия от изчезнали животински кокали до тях, датираj мястото на около 14 550 години.

Инструменти от Каменната епоха, между които двулицев нож, открити във Флорида и датирани на 14 550 години.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !