Сенатът постигна компромис за закупуване на 18 руски ракетни двигатели до 2022 (видео)

Акценти на дебата в американския Сенат за РД-180

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 юни 2016 в 09:44 9259 1

Кредит РИА Новости. Виталий Подвицкий

Руска карикатура, отразяваща дебата в САЩ за използването на руски ракетни двигатели.

Американският Сенат постигна споразумение в петък да продължи закупуването на руски ракетни двигатели РД-180 за извеждане на товари в космоса до 2022 г., съобщиха руските медии, а акценти от дебата изнесе Space news.

Сенаторът-демократ Бил Нелсън е автор на изменението на закона за отбраната, което ще даде на *ULA (United Launch Alliance) възможност за закупуване на РД-180 до края на 2022г. Той защити позицията си в петък пред Сената с аргумента, че по-ранно прекратяване на доставките би застрашило националната сигурност, предава Florida Today.

"Страната има твърде малък избор, освен да разчита на двигателите РД-180, докато не се разработи и тества американска алтернатива", заяви Бил Нелсън.

Позицията на демократа бе оспорена от сенатор Джон Маккейн от републиканците, който настоя за приключване използването на двигателя РД-180, критикувайки ULA и назовавайки темата като "един от най-неприятните дебати, в които съм бил участник", откакто е в Сената.

Джон Маккейн нападна колегите си, обвинявайки ги, че са се поддали на "специални интереси" и че искат да продължат да слагат пари в джобовете на "протежетата на Владимир Путин".

Маккейн има предвид, че United Launch Alliance, съвместно предприятие на Boeing и Lockheed Martin, използва RD-180 за ракетата Atlas V, за да пусне десетки военни товари за Пентагона. Маккейн предлага в законопроект да се забранят руските двигатели изцяло.

Маккейн, председател на Комисията по въоръжените сили в Сената, заяви, че продължавайки да купуват руски двигатели, възнаграждават агресивните действия на Путин, обогатяват сенчести руски олигарси и помагат за нелоялния монопол на ULA.

Ето моменти от изявлението на Джон Маккейн:

Сенаторът Бил Нелсън, който предлага удължаването на доставките на РД-180, възразявана Маккейн. 

Отрязването на доставките сега, преди ULA да може да премине на направени в САЩ двигатели, ще остави изстрелванията на една компания - SpaceX - която е едва наскоро сертифицирана от Пентагона за изстрелване на военни товари, а първата мисия за отбранителни цели не е планирана до 2018 г.

"Ние не искаме да стигнем до положението да зависим от една ракета компания, защото ако нещо се случи, искате да имате резервен вариант, защото трябва да имаме възможност да изпращаме сателити в космоса, за да защитят националната ни сигурност", заяви Нелсън.

Очаква се Сенатът да гласува изменението на Нелсън, който е подкрепен от сенатор Кори Гарднър - републиканец от Колорадо.

"Да, нека да променим статуквото, но нека го направим по начин, който е умна, добра политика и защитава интересите на американския народ ". -заяви сенатор Кори Гарднър. Той подчерта, че САЩ харчи повече пари, внасяйки от Русия "риба, ракообразни и водни гръбначни", отколкото за руски ракетни двигатели.

 

Съветниците в Белия дом ще подкрепят продължаването на доставките на руските РД-180. В изявление, очертаващо защо ще препоръчат на президента Обама да наложи вето на закона за отбраната, съветниците подчертават, че е "необходимо и разумно", за да се даде ULA гъвкавост да закупи още РД-180, отбелязва в заключение Florida Today.

*United Launch Alliance (ULA) е съвместно предприятие на компаниите Боинг и Локхид Мартин. От 2006 г. ULA извършва услуги по изстрелване на космически апарати по поръчка на правителството на САЩ, включително на НАСА и Министерството на отбраната. Вчера, 11 юни 2016 г. същата организация изстреля най-мощната Delta IV със секретен шпионски сателит. Трябва да се отбележи, че Delta 4 Heavy не е с руски двигатели, но с такива двигатели са други ракети на ULA  - Atlas V.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9918

1

Пешо

14.06 2016 в 09:02

Интересно, руснаците тия двигатели от клечки за кибрит ли ги правят ?