25 януари 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Сензация: Обявиха първата трансплантация на човешка глава на труп

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 ноември 2017 в 00:00 224483

Първата трансплантация на човешката глава бе успешна, но засега само на труп, заяви хирургът Серджо Канаверо. Според него следващата стъпка ще бъде трансплантацията на глава на жив човек, но не всички учени и лекари споделят оптимизма му.

Серджо Канаверо е италиански хирург, който обеща преди повече от две години да извърши трансплантация на човешка глава.

Той твърди, че неговият екип успешно е извършил процедурата върху човешки труп в Медицинския университет в Харбин, Китай, съобщи IBTimes UK.

Първият пациент на Серджо Канаверо ще бъде Валери Спиридонов - руснак с генетично заболяване на мускулите, който се е съгласил главата му да се присади на ново донорно тяло.

Засега хирургът не представя доказателства за твърденията си, но заяви, че "статията в рецензирано списание ще излезе след няколко дни".

"Прекрачваме в ерата, когато ще вземем нашата съдба в собствените си ръце. Това ще промени всичко. Това ще ни промени на всички нива", обяви Канаверо на пресконференцията. "Всички говореха, че това е невъзможно, но операцията премина успешно".

Серджо Канаверо отбеляза, че успешната операция на трупа е показала ефективността на новоразработените техники, които включват възстановяване на гръбначния мозък, нервите и кръвоносните съдове с помощта на специално съединение, което улеснява срастването на тъканите. Пробната операция на трупа също така е показала, че операцията може да бъде завършена от екипа в рамките на 18 часа, заяви хирургът.

Преди това Канаверо обяви, че успешно е извършил трансплантация на глави на плъхове и маймуни.

Въпреки това италианският хирург бе подложен на много критики от научната общност. Много специалисти предупреждават, че дори процедурата да бъде успешна, което е малко вероятно, пациентът може да изпитва огромно страдание и дори да полудее, докато главата му се адаптира към новото си тяло.

Хирургът Паоло Мачаарини открито нарича Канаверо престъпник:

"Как може изобщо да си представите такава операция? Лично аз мисля, че той е престъпник. Първо, няма научна основа за това. На второ място, това е нещо от сферата на трансхуманизма ... Как може мозъкът на един човек внезапно да започне да функционира, да бъде прикрепен към друго тяло?", - коментира той.

Канаверо заяви, че неговата работа може да е единствената надежда за парализирани хора без други възможности за лечение.


kokoten
Рейтинг : 7267
18.11 2017 в 18:28 3
+ 2
- 0
Дори да е възможно от техническа гледна точка(което няма как да стане)проблема е съдебно-деонтологичен...спомням си какви проблеми създадоха двете хемикорпоректомии и сега никой не говори за тях....а това си е просто сензация,но пък ще съберат много пари и ще развият медицината което е добре....
+ 11
- 0
Гилотината ще се върне на мода, за да има повчко донори .....
+ 6
- 0
Заглавието трепе рибата.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.