Северна и Южна Америка са един континент отпреди 2.8 млн години (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 август 2016 в 14:33 11912 0

Някога в миналото съвременните Северна и Южна Америка са били разделени от огромен океан. Когато тесният Панамския провлак съединил двата континента, което се случило преди около 3 милиона години, той разделил океана на Атлантически и Тихи океан. Тъй като това се е случило преди милиони години, последиците от това знаково събитие за морските и сухоземните флора и фауна са наистина революционни, пише Рhys.org.

Досега това бе хипотеза, но наскоро учените имат доказателства за нея. Аарон О'Деа (Aaron O’Dea), изследовател от Смитсъновия тропически изследователски институт и колегите му в научната статия, публикувана в списание Science Advances, очертават точната дата на съединяването на двете Америки - преди 2,8 милиона години.

Както отбелязва Джеръми Джаксън, почетен научен сътрудник на Смитсъновия институт, екипът на  О'Деа е свършил огромна работа, разглеждайки всички налични доказателства - геоложки, океанографски, генетични и екологични данни - за да се изясни окончателно въпроса кога е възникнал Панамският провлак.

Източник:  Smithsonian Tropical Research Institute

Датата е от ключово значение за много науки, тъй като от времето на формиране на Панамския провлак се темповете на еволюционните промени, разработват се модели на Световния океан, въз основа на нея се изгражда теорията за произхода на съвременните растения и животни в Северна и Южна Америка, както и образуването на рифовете на Карибите.

Като доказателство за точността на датата на Панамския провлак, учени, привеждат три основни групи свидетеллства:

• Анализ на родословно дърво на плитководните морски животни - риби и плоски морски таралежи - от Тихи океан и Карибския басейн (Атлантически океан) от двете страни на провлака сочи генетичното смесване в периода отпреди 3,2 милиона години.

• Повърхностни води от Тихия океан и Карибите се смесват в периода допреди 2,8 милиона години, както се вижда от данните от дълбоководните отложения.

• Масовите миграции на сухоземни животни между Северна и Южна Америка започват едва отпреди около 2,7 милиона години.

Преди разделянето на океаните от Панамския провлак рибите пеперуда (Chaetodontidae) , плоските морски таралежи (Clypeasteroida) и охлювът конус (Conus), които днес живееят в Тихия океан и край Карибските брегове на Централна Америка са много тясно свързани. Генетичното секвениране показва, че само преди 4 до 3 милиона години всяка двойка е била един вид, което показва, че морската връзка между океаните е съществувала до този момент.(Simon Coppard, Alexander Medvedev, Ross Robertson, Shellnut, Bob Fenner)



Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !