Сезонът на дините... в Древен Египет

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 23 май 2019 в 09:42 8593 0

Снимка: pixabay

Дали древните египтяни са отглеждали дини и ако да, какви са били те като вкус и вид?

Нов ДНК анализ доказва със сигурност, че в Древен Египет са отглеждани дини със сладка и червена сърцевина, според проучване, публикувано в bioRxiv.

Дива диня Citrullus caffer. Кредит: Wikimedia Commons

Дивите дини, откривани в части на Африка нямат почти нищо общо с култивираните видове.

Те са малки, кръгли и имат бяла сърцевина с много горчив вкус, дължащ се на съединения, наречени кукурбитацини, най-често срещани в семейство Cucurbitaceae, към които принадлежат тиквите.

Дебатът от кога и къде са култивирани дините продължава отдавна и някои предположения сочат към Южна или Западна Африка.

Но стените на поне три древноегипетски гробници присъстват изображения, подобни на диня, включително такова, което прилича изключително много на съвременните сортове. А през 19-ти век са открити динени листа, положени върху мумия, датирана на 3500 години.  

Изображение на диня на стената на гробница от Древен Египет. Кредит: Renner, Perez-Escobar, Silber, Nesbitt, Preick, Hofreiter, Chomicki

Когато ботаникът Сюзан Ренер (Susanne Renner) от Университета в Мюнхен, разбира за тези листа, тя осъзнава, че може би тяхната ДНК ще разкрие какви са били древните дини. Тя открива, че някои от листата са изпратени на известния ботаник Джоузеф Хукър (Joseph Hooker), тогавашен директор на градините Кю (Kew Gardens) в Лондон. 

Марк Несбит (Mark Nesbitt), от градините Кю изпраща на екипът на Ренер малка проба от едно листо. Древната ДНК е секвенирана от колегата на Ренер Гийом Чомики (Guillaume Chomicki) от Университета на Оксфорд. Екипът успява да извлече само частична геномна секвенция, но тя включва два много важни гена, които показват какви са били дините. 

Единият от тези гени контролира производството на горчивите кукурбитацини. При 3500 годишните дини е имало мутация, която е дезактивирала този ген, което значи, че сърцевината на дините е била сладка като съвременните сортове. 

Другият открит ген отговаря за ензимите, които превръщат червения пигмент ликопен - същият, който прави доматите червени - в други вещества. Този ген също е дезактивиран от мутация, което означава, че ликопен се е натрупвал и плодът е имал червена сърцевина. 

От частичната геномна секвенция учените не могат да определят колко са били дините и дали са имали удължена или сферична форма. Но едно от откритите в Египет древни изображения показва удължена диня, така че изглежда земеделците са отглеждали дини, подобни на днешните още преди поне 3500 години. 

От ДНК анализа се вижда, че древните дини са били близки като геном до сладка диня с бяла сърцевина, отглеждана и днес в региона Дарфур в Судан. Това предполага, че дините първоначално са отглеждани от земеделци в този район и след това растението се е разпространило на Север по делтата на Нил, с промени към червена сърцевина, възникнала по пътя. 

Източник: New Science - DNA from mummy's tomb reveals ancient Egyptian origins of watermelon

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !