Сезонът на ураганите в Атлантическия океан през 2020 г. започна рано (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 08 юни 2020 в 08:31 6263 0

Тропическата буря Кристобал над Мексиканския залив в сателитно изображение, направено на 7 юни 2020 г. . Кредит: NOAA

Сезонът на ураганите 2020 в Атлантическия океан вече стартира и Американският континент вече изпита първия силен ураган, потвърждавайки скорошната прогноза на Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA), че сезонът на ураганите през тази година може да бъде особено активен. 

Сезонът на ураганите в Атлантическия океан продължава от 1 юни до 30 ноември, достигайки своя връх между края на август до септември. На 2-рия ден от сезон 2020 г., 2 юни, тропическа депресия в Мексиканския залив официално се превърна в тропическата буря Кристобал, според Националният център по ураганите (National Hurricane Center - NHC) на САЩ. Въпреки че са изминали само няколко дни от сезона на ураганите, вече вече в Атлантическия океане се появиха три бури, достатъчно мощни, за да получат имена, две от които се образуваха преди официалния старт на сезона. 

Това е най-ранната трета буря с име, която някога се е образувала в сезон на ураганите в Атлантическия океан, като третата наименована буря обикновено се развива по-късно през сезона около август, според AccuWeather

Тропическата буря Кристобал вече създава много неприятности. Ураганът вече доведе до опасно наводнение в части от Гватемала и Ел Салвадор, докато обилните валежи над части от Южна Мексико, Гватемала, Хондурас и Ел Салвадор. Асошиейтед прес съобщава, че армията евакуира 138 души в мексиканския град Кампече, докато най-малко 22 смъртни случая в Салвадор и Гватемала са обвинени в бурята.

С максимален устойчив вятър над 64 км/ч, Кристобал се придвижи на север и засегна територията на САЩ, където продължи ся обилни валежи, заплашвайки с наводнения, главно в долината на река Мисисипи в щатите Луизиана, Мисисипи и Арканзас. Очакват се и торнадо и силни пориви на ветровете.

Текущо състояние на бурята и прогнозен път. Червената щтрихована област обозначава потенциалния път на центъра на тропическия циклон. Важно е да се отбележи, че въздействията (особено силни валежи, силни приливи, наводнения по крайбрежието и силни ветрове) с всеки тропически циклон обикновено се разпространяват отвъд прогнозния му път. Оранжевата зона обозначава мястото, където могат да се появят силни тропически ветрове.  Кредит: NHC

NOAA прогнозира 60% вероятност сезонът на ураганите през 2020 г. в Атлантическия океан да е активен над нормалното, 30% за почти обичаен сезон и само 10% шанс за сезон под нормалното. Прогнозата се основава на комбинация от няколко климатични фактора. 

Обобщена инфографика, показваща вероятността за по-активен сезон на ураганите и брой на именуваните бури през 2020 г. Кредит: NOAA

Първият основен фактор е свързан с цикълът Ел Ниньо/Ла Ниня, който характеризира колебанията в температурата между океана и атмосферата в източно-централния екваториален Тихи океан, което има отражение върху климата и времето на цялата планета. Обикновено се обръща внимание на Южната осцилация на Ел Ниньо, в която океанската вода около северозападния бряг на Южна Америка става по-топла от обикновено, докато студената фаза Ла Ниня в източно-централната част на Тихия океан предизвиква температури под средните на морската повърхност. 

Ел Ниньо спомага за засилване на активността на ураганите в централните и източните части на Тихия океан, като същевременно потиска образуването им в Атлантическия океан. Но тази година няма добри условия за развитието на Ел Ниньо, което означава, че ураганната активност в Атлантическия океан ще остане непотисната. 

Освен това NOAA твърди, че в тропическия Атлантически океан и Карибско море има и по-високи от средните температури на морската повърхност, по-слаби атлантически пасати и засилен западноафрикански мусон. Всички тези фактори увеличават вероятността за силен сезон на ураганите в Атлантическия океан.

„Анализът на NOAA на настоящите и сезонните атмосферни условия показва, че предстои активен сезон на ураганите в Атлантическия океан през тази година“, предупрежвава в изявление д-р Нийл Джейкъбс (Neil Jacobs), действащ администратор на NOAA.

Източник

The 2020 Atlantic Hurricane Season Is Off To A Wild Start, IFLSciense

 Busy Atlantic hurricane season predicted for 2020,  NOAA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !