Сезонът на желанията. Метеорните "душове" това лято (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 юли 2015 в 16:31 4461 0

Кредит НАСА

През лятото се вижда най-голямото изобилие на метеорни потоци, а върхът на сезона им е в края на юли.

Всяка година Земята преминава през слой от метеорни частици. Персеидите са най-популярните, защото са през лятото, но не са най-мощните. Те са наречени на името на съзвездието, от което изглежда, че летят в т.нар метеоритен дъжд и са много продължителни. Те ще минат следващия месец, а максимумът им е 2 нощи: 13 и 12 август. Метеорите в този период ще летят почти всяка минута.

Но освен Персеидите ​има не по-малко от шест метеорни потоци, които започват през юли, а четири достигат своя максимум през този месец.

Схема: Popular Astronomy

Летните метеорни потоци

Алфа-Каприкорниди

Първи се появяват са Алфа-Каприкорнидите. Пикът на този поток започна в събота (25 юли) и завършва на 15 август. Има редки ( не повече от 5 метеора на час), но сравнително ярки метеори. Породени са от опашката на кометата 169P / NEAT.  Метеорите се появяват от района на съзвездие Козирог - около 30 градуса нагоре в южното небе.

Делта-Аквариди

В края на юли (27-30 юли) може да се види пика на потока Делта-Аквариди, макар че пълнолунието може да попречи. Най-добрите гледане часове са след полунощ и преди зазоряване за всички часови зони по света. Този продължителен "душ" е активен от 12 юли до 23 август всяка година, така че може би ще е по-добре да се изчакат няколко седмици, когато лунната светлина е много по-малко натрапваща се. Този поток се припокрива с по-известните Персеиди през август. 

Йота-Аквариди

Последният преди Персеидите слаб метеорен дъжд е Йота-Аквариди откриваем от 15 юли до 25 август. Пиковата активност е на 6 август, само около шест метеора на час могат да се наблюдават при добри условия, около 40 градуса по южното небе, в 2:30 часа местно време. A намаляващата Луна в средата в небето на изток-североизток ще пречи донякъде на наблюдението.

Персеиди

Прочутите Персеиди се очаква да достигнат върха на мощта си тази година в утрото на 13 август. Ще идват в близост до границата на съзвездията Персей и Касиопея, която може да познаете по знака "W". Тя се издига най-високо в небето - почти над главите ни в 5:40 часа местно време.

Максимумът на Персеидите ще се случи в по-тъмно небе тази година, а този интензивен поток предлага средно повече от 50 метеора на час. Персеидите обикновено се преминават от 17 юли до 24-ти август. А красивият поток дължим на опашката на кометата Суифт-Тътъл.

Така че - изберете по-безлунна нощ, грабнете килимче, шалте, палатка и избягайте далече от градовете. Най-добре с приятели, за да си разделите небето.

Сега е сезона на метеорите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !