Шефът на Amazon се заяжда в туитър с успеха на SpaceX

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 декември 2015 в 12:36 4868 0

"Поздравления SpaceX за кацането на суборбиталната степен на ракетата носител Falcon. Добре дошли в клуба!" - този туит пусна Джеф Безос, шеф на космическата компания Blue Origin, съперник на SpaceX, след като последната постигна историческото кацане на първата степен на ракетата си обратно на Земята рано тази сутрин.

Размяната на язвителни реплики в Twitter между двамата милиардери - собственици на космически компании - започна когато компанията на Джеф Безос Blue Origin успя да приземи ракета миналия месец. Тогава той получи подобен "поздравителен" туит от шефа на SpaceX (и Tesla Motors) Илон Мъск.

Тогава Мъск подчерта, че не може въобще да се сравняват двата проекта. Проектът на Blue Origin предвижда само суборбитална разходка за космически туристи на височина не повече от 100 км. Наричайки "суборбитална" степента на ракетата носител Falcon, Джеф Безос може би има донякъде право, защото тя се отдели и спусна от височина от 90 км от повърхността на Земята. Но все пак бе част от комплекс, който достигна орбитална височина, където остави 11 комуникационни сателита.

New Shepard на Blue Origin и Falcon 9 на SpaceX имат различни задачи и съответно различни конструкции. Целта на Falcon 9, както я вижда Мъск, са космическите превози, което включва както стартирането на сателити, така и изпращането на товари, например, до МКС и обратно - от МКС на Земята. Ракетата на SpaceX е много по-висока и по-тежка от ракетата на Blue Origin. Тази форма позволява на ракетата относително лесно да преодолява съпротивлението на атмосферата с последващата космическа разходка. В същото време, тази форма прави по-трудна задачата на меко кацане на първата степен на ракетата при завръщането й на Земята.

Ето каква сложна маневра би трябвало да направи  Falcon 9 в сравнение на простото вертикално издигане и спускане на New Shepard на Blue Origin.

Така че любезният туит "Добре дошли в клуба" може да се приеме за чисто заяждане и получи няколко отговора на място.

Ако SpaceX успее редовно да използва повторно ракетите си, това може да предизвика промяна в цялата частна космическа индустрия. Това отбелязва Питър Диамандис, колега на Илон Мъск от друга космическа компания.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !