Шефът на Amazon ще създаде служба за доставка на товари до Луната (видео)

Blue Origin представи двигател за ракетата за многократна употреба New Glenn

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 март 2017 в 10:20 6557 1

Кредит Blue Origin

Космическата компания Blue Origin представи нов двигател за ракета за многократна употреба, наречен BE-4.

Той е проектиран за изстрелване на ракетата-носител от тежък клас New Glenn, която ще може да изпраща апарати на Луната, според амбициозния план на компанията, съобщи engadget.com.

Работата по проектирането и монтажа на двигателя започна преди шест години. Сега ръководството на Blue Origin представи резултатите от мащабния проект - двигателят е готов за употреба. Снимките на агрегата вече се появиха в интернет, публикувани са от ръководителя на компанията Джеф Безос на страницата му в Twitter. Този двигател, заедно с шест по-точно като него, ще формират основния агрегат за бъдещата New Glenn - дву- и тристепенната ракета на компанията.

Ракетата New Glenn, като предшественика си New Shephard, ще бъде с първа степен, която може да се върне на площадката за излитане и да се приземи в изправено положение след всеки полет. Тя обаче ще принадлежи към тежкия клас ракети.

Тестовете й са планирани да се осъществят през следващите три години. Тя е предназначена за транспорт на тежки товари и астронавти в орбита около Земята. По размер може да се сравни само със "Сатурн-5" - ракетата-носител на НАСА, използвана в програмата Аполо за полети до Луната.

New Glenn е с диаметър 7 метра, височината й ще бъде 95 м за двустепенния й вариант и 82 м за едностепенния. Ракетата с една степен ще се използва за извеждане на спътници в орбита на Земята и пътешествия на космически туристи, а двустепенната - за доставка на товари.

Самата New Glenn все още е далеч от първия си полет. Даже не е построен заводът в Кейп Канаверал, Флорида, където ще се произвежда. Макар тестовете на New Глен да са насрочени за края на това десетилетие, специалистите на Blue Origin все още не са започнали неговото сглобяване.

Въпреки това, плановете на ръководството са доста амбициозни. Безос е уверен, че в началото на следващото десетилетие с новата тежка ракета ще изпрати на Луната апарат със спускаем модул Blue Moon. Неговата мисия ще бъде да направи електростанция на слънчеви батерии и система за производство на водород на Южния полюс на Луната, близо до кратера Шакълтън.

Според Безос, той ще предостави услуги, които ще позволят да се изпрати до Луната оборудването, необходимо да се създаде там колония. Проектът му ще бъде нещо като автоматизирана служба за колетни пратки. 

Сондата ще носи полезен товар от 4,5 тона. Системата е планирано да бъде снабдена с роботизирана ръка и научни инструменти, които ще бъдат полезни за изследване на лунната повърхност преди пристигането на колонистите.

Проектът, по думите на Безос, ще се реализира съвместно с НАСА. На агенцията и на администрацията на президента Доналд Тръмп е изпратена необходимата техническа документация, описваща лунната служба за доставки.

Според авторите на проекта, тази програма ще позволи да се създадат и развият човешки селища на Луната от средата на 20-те години. "Колония с постоянно пребиваващи хора в нея е сложен и скъп проект", заявява Безос. Но това, казва той, не е причина да се откажем от усвояването на Луната. 

Между другото, изявлението на шефа на Amazon и Blue Origin е направено малко след като Илън Мъск, ръководителят на SpaceX, обяви началото на програмата си за доставка на туристи до Луната. Според плана, двама човека ще прелетят около Луната в космически кораб през 2018 година. За този полет ще бъде използвана разработваната в момента тежка ракета Falcon Heavy и космическия кораб Dragon 2.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11568

1

PetarD

10.03 2017 в 16:00

Като гледам, почти са го докарали до размера на Rocketdyne F1 (на около 80%). Интересно, не забелязвам някакво охлаждане на соплото.