Шест популярни убеждения за настинките: експерти обясняват фактите

Ваня Милева Последна промяна на 23 ноември 2021 в 00:01 9763 0

Кредит: wallpaperflare.com

Въпреки разгара на COVID пандемията, настинките не ни подминават. Ще ни помогне ли чесън в носа? А витамините? Някои препоръки може да са полезни, но други - вредни. 

Двама специалисти разказват на страницата на The Conversation коя от разпространените препоръки при настинка може да помогне, от коя няма особен ефект, а има и такива, които са направо рискови.

1. Може ли да получите настинка от изстиване?

Настинките стават по-чести през зимата. Подобно на други инфекции на горните дихателни пътища (в носа, гърлото и дихателната тръба) те обикновено се причиняват от вирус. Може да има малко истина в идеята, че "настинката" може да ви причини настинка, защото с промяната на температурата това може да промени лигавицата на гърлото и дихателната ни тръба, което вероятно може да улесни вирусите да заразят клетките. Въпреки това, основната причина да получаваме повече настинки през зимата е да прекарваме повече време вътре, по-близо до други хора – идеалната среда за предаване на вируси.

2. Помага ли вкарването на чесън в носа?

В социалните мрежи се разпространява и съвета за поставяне на скилидки чесън в носа, твърдейки, че действа като деконгестант. Залепването на нещо в носа блокира потока на слуз, така че когато се отстрани, потокът започва и слузта капе или дори изтича от носа ви. Слузта не само помага за улавяне и премахване на патогени, включително вируси, но също така съдържа антитела и може да намали степента на инфекциозност и разпространение на вирусите. Така че това не е добра идея.

Чесънът съдържа редица съединения, които могат да раздразнят носа и не забравяйте, че забиването на нещо в носа не е добра идея. Това може да повреди лигавицата и да доведе до кървене или дори да заседне. Така че всъщност не помага и може да бъде вредно. 

3. Могат ли билковите лекарства да предотвратят настинки?

Производителите на различни билкови лекарства твърдят, че предотвратяват или ускоряват възстановяването от настинка. Хората често споменават ехинацеята, семейство растения, които растат в Северна Америка. Някои проучвания предполагат малък превантивен ефект, но доказателствата не показват статистически значимо намаляване на нивата на заболяване. Куркумата също се рекламира като превантивно лекарство, но също така няма сериозни доказателства за нейната ефективност.

4. Може ли витамин С да помогне?

Носителят на Нобелова награда учен Линус Полинг предположи, че витамин С във високи дози може да бъде ефективно лечение за много вирусни инфекции. Но на Cochrane преглед, много стабилна система, в която изследователите оценяват доказателствата, установи, че витамин С не предотвратява настинки, но може да намали продължителността им при някои хора. Тъй като добавките с витамин С от около 200 mg на ден се считат за нисък риск, някои предполагат, че това е разумна стратегия за съкращаване на ефектите от настинките.

 5. Витамин D предотвратява ли настинки?

Витамин D се трансформира от "слънчевия витамин", свързан със здравите кости, е свързан с намаляването на рисковете около всичко - от сърдечни заболявания и диабет до вируси. Има голям интерес към витамин D като начин да ни помогне да се преборим с грипа и напоследък - с COVID-19.

Лабораторните експерименти показват, че витамин D е важен за поддържането на имунитета и това е от решаващо значение за борбата с вирусите. Някои хора имат недостатъчни нива на витамин D и това може да е проблем. Слънцето ни позволява да произвеждаме собствен витамин D - но това се случва по-рядко през зимата. Така че вероятно приемането на добавки с витамин D през зимата е разумно и може да ни помогне да предотвратим настинките.

 6. Какво ще кажете за пилешката супа?

Пилешката супа е била използвана през вековете за лечение на настинки и подобно на меда може да има някои ползи а потискане на симптомите. Но е малко вероятно това да окаже голямо влияние за прогонването на инфекцията. Водата в супата ще помогне за хидратацията, което често е проблем при настинка. Както повечето топли напитки, тя може да помогне за облекчаване на състоянието. Има проучвания, разглеждащи ефекта върху клетките на нашата имунна система, но доказателствата от тях далеч не са убедителни. 

За съжаление няма чудодейни лекове за обикновена настинка. Някои предложения може да са полезни и като цяло не са вредни, като например приемът на достатъчно витамин C и D. Но други определено не си струва да се опитват и може да са рискови, като например да слагате чесън в носа. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да си почивате много и да пиете много течности.

Авторите са:

  1. Дуейн Мелър (Duane Mellor), ръководител по "Медицина и хранене, основани на доказателства", Медицинско училище в Астън, Университет Астън и
  2. Джеймс Браун (James Brown), доцент по биология и биомедицински науки, Университет Астън.

Превод от публикуваната от The Conversation статия под лиценз Creative Commons. Прочетете оригиналната статия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !