Шимпанзе полага грижи за детето си с увреждания (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 ноември 2016 в 09:00 22083 0

Кредит Michio Nakamura

Детето с увреждане, XT11 (вляво) и едно дете на същата възраст (вдясно).

Наблюдавано е уникално поведение - затрогваща проява на съпричастност и грижа - диво шимпанзе майка се грижи за своето дете с тежки увреждания. 

Някъде между 95 и 98% от ДНК на шимпанзето е подобна на човешката ДНК - те са наши най-близки роднини и ние имаме много общи неща с тях.

Бебе шимпанзе под име XT11 има симптоми, подобни на това, което при хората се нарича синдром на Даун. То е неспособно да се храни само и има проблеми с ходенето. Също така страда от херния на стомаха, увреждане на гръбначния стълб и освен това - неактивен пръст на лявата ръка.

Малкото шимпанзе е било открито в Национален парк Махале в Танзания. То живее в продължение на 23 месеца, време, което не би могло да оцелее, ако не бяха всеотдайните грижи на майка му.

В доклада за наблюденията в списание Primates, изследователите разказват, че майката "се съобразява с анормалните поведения, ограничените възможности и потребностите на XT11". Малкото е останало напълно зависимо от майчиното мляко дълго, след като шимпанзетата обикновено са отбивани.

Майка му, Кристина, напълно променя начина си на живот, за да се грижи за детето си. Тя вече не лови мравки по дърветата, защото й нужни свободни ръце, за да носи XT11. 

Сестрата също се грижи за малкото. Снимка: Michio Nakamura

Малкото шимпанзе може да се захване за козината на майка си, но краката му нямат достатъчно сила за хващане. Понякога, по-голямата му сестра помага на майката. 

"Имаше няколко случаи, когато майката спонтанно даваше бебето си на по-голямата си дъщеря. Доста необичайно поведение за една майка", коментира Мичио Накамура (Michio Nakamura), съавтор на изследването от университета Киото, Япония. "Докато сестрата се грижеше за детето, майката се качи на едно дърво, за да се нахрани с плодове," - разказва биологът пред BBC Earth.

Но помощта от сестра му спира, защото тя трябва да се грижи за собственото си дете.

На други роднини не е позволено да носят XT11, вероятно, защото майката знае, че другите не разбират какви са специалните нужди на малкото. 

Причината за смъртта му не е ясна. Вероятно се дължи на усложнения, предизвикани от ограниченото му хранене.

Все пак, това е един невероятен знак на съпричастност и ни показва още веднъж колко си приличат шимпанзетата и хората. Друг забележителен факт е, че другите членове на групата не показват отблъскващи или заплашителни реакции към детето с увреждане", заключават изследователите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !