Шимпанзета разкъсват бивш свой лидер, опитал да се върне на власт (видео 16+)

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 януари 2017 в 11:34 17166 1

Кредит Jill D. Pruetz

Местопрестъплението и трупът.

Сцената е ужасна - тялото има тежки рани и кърви в продължение на няколко часа в горещата сенегалска савана. Жертвата на убийството, шимпанзе от Западна Африка на име Фудуко, е било бито с камъни и пръчки, убито и след това са отхапвани късове от тялото му от собствената му общност, разказва NewScientist.

Това е един от само 9-те известни случая, при които група шимпанзета убива един от собствените си възрастни самци, а не член на съседно племе.

Случаят е описан в списание International Journal of Primatology.

Тези вътрешногрупови убийства са редки, но Майкъл Уилсън (Michael Wilson) от Университета в Минесота отбелязва, че това е ценен поглед върху поведението на мъжките коалиции шимпанзета.

Шимпанзетата обикновено живеят в групи с повече зрели самки, отколкото самци, но в групата с убийството е било обратното.

"Когато балансът се обърне и има почти двама мъжки за всяка женска - това засилва конкуренцията за чифтосване. Това изглежда е ключовият фактор в случая",  - коментира Уилсън.

Джил Прутц (Jill Pruetz) от Държавния университет в Айова, която изучава тази група шимпанзета в югоизточната част на Сенегал от 2001 г. насам, предполага, че човешкото влияние може да е предизвикало това неправилно съотношение между половете, което вероятно е причината за тази атака. В Сенегал женските шимпанзета са обект на бракониерство, за да осигурят бебета за търговията с домашни любимци.

Да паднеш от власт

Преди тринадесет години Фудуко доминира в един от клановете шимпанзета, проучвани в района Фонголи като част от проекта Fongoli Savanna Chimpanzee Project. Като алфа мъжки е "малко тиранин", отбелязва Прутц.

Фудуко придобива статут на алфа в края на тийнейджърските си години и управлява, заедно с шимпанзето Мамаду, бета мъжки на групата. През 2007 г. Мамаду е тежко ранен и се отделя от групата за седмици, връщайки се отслабен и с нисък ранг в социалната йерархия.

Тъй като Фудуко поддържа съюз с по-слаб партньор, той е отлъчен и след това свален от останалите. Той живее сам наоколо, извън обществото на шимпанзетата в продължение на години и е наблюдаван от изследователите в областта само веднъж или два пъти годишно.

До 2013 г., Мамаду си възвръща мъжкия бета статус, а брат му Дейвид става алфа. Те приемат Фудуко обратно в стадото, въпреки че други членове на групата го прогонват периодично.

"Просто се случи да има в момента пет млади мъжки, включващи се в йерархията и тези момчета не искат да делят с обратно върналия се Фудуко", разказва Прутц. "Той се опитва да се върне с най-висок ранг, което в крайна сметка бе най-глупавото, което можеше да направи".

Краят на шимпанзето

Една сутрин рано Прутц и нейният екип чува силни викове и дюдюкания от близкото спящо гнездо шимпанзета. На разсъмване те откриват Фудуко мъртъв, кървящ обилно от ухапване на десния си крак, с голяма рана в гърба и разкъсан анус. По-късно бе установено, че има и пукнати ребра. Прутц разказва, че Фудуко вероятно е починал от вътрешни разкъсвания или обезкървяване от раната в крака.

Фудуко има и рани по пръстите. Те вероятно са били причинени от зъбите на шимпанзетата, които са се опитвали да го разпънат, за да простре ръцете си настрани и да го задържат така по време на нападението, разказва Прутц.

След смъртта му бандата продължава да изтезава тялото на Фудуко, хвърляйки камъни и мушкайки го с пръчки, чупейки крайниците му и в крайна сметка отхапвайки от плътта му.

"Това беше поразително. Женската отхапваше от тялото му най-много, тя е майка на двамата най-високопоставени самци. Синовете й бяха единствените, които всъщност не атакуваха тялото толкова агресивно", - отбелязва Прутц, като добавя, че Мамаду дори се опита да събуди стария си партньор.

"Дали шимпанзетата разбират смъртта? Не е ясно", отбелязва Уилсън. "Изглежда малко вероятно, че знаят за какво служи пулсът или дишането, за да се уверят, че някой не е мъртъв, така че се случва да наблюдаваме да бият вече убити индивиди. Но канибализмът е нещо необичайно".

Прутц разказва, че след смъртта на Фудуко Мамаду е изхвърлен от групата от същите млади самци, които нападнаха бившия му съюзник.

"Начинът, по който шимпанзетата се държат с него е същият, като с Фудуко [когато се опитва да се включи отново в групата]. Сагата продължава ", добавя тя.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!