27 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Шимпанзетата бонобо помагат на непознати маймуни, без да имат изгода

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 ноември 2017 в 09:19 79731
Нашите братовчеди примати, с които споделяме 99% от нашата ДНК, могат да помогнат на непознати, дори когато нямат непосредствена полза и без да се налага да ги молят. Снимка: Lola ya Bonobo Sanctuary

Дребните шимпанзета бонобо помагат на непознати маймуни по собствена инициатива. Например ще могат да помогнат с храна на друга маймуна без да имат непосредствена полза за себе си, съобщава phys.org.

Непознат човек може да вдигне предмет, изпаднал от ръцете на друг човек, да отстъпи ред на опашка, място в трамвая или да задържи вратата. Подобно доброжелателно поведение винаги се считало за чисто човешка способност. Последните експерименти с маймуните бонобо показват, че хората не са изключителни в това отношение.

Джингжи Тан (Jingzhi Tan) от Университета Дюк, каредра "Еволюционна антропология", провежда проучване, за да разбере дали тези примати са готови да помогнат непознати естесвтвено, в природата. В това изследване са използвани 16 бонобо, родени в дивата природа и обитаващи резервата Лола те Бонобо (Lola ya Bonobo Sanctuary) в Демократична република Конго.

Резултатите от новите експерименти са публикувани в списание Scientific Reports.

В експеримента два диви бонобо са заведени в две съседни помещения, разделени с решетка. В една от стаите биолозите окачват ябълка на връвчица, която първоначално е недостъпна, но видима и от двете помещения. Ако маймуната от другата стая се качи на скарата, може да стигне дървена пръчка, която задържи въжето с ябълката. Оказва се, че маймуните са четири пъти по-склонни да освободят плодовете, ако в другото помещение има маймуна, отколкото ако е празно.

Схема  на експеримента. Jingzhi Tan

Освен това бонобо помагат дори и да не са помолени за това. В някои експерименти в решетката има достатъчно големи пролуки, че маймуните могат да протегнат ръцете си към ябълката, но това не повлиява на вероятността за освобождаване на плода.

Импулсът на бонобо да съчувстват за непознати донякъде е на подсъзнателно ниво, според учените. В друг експеримент, те изследват феномена "емоционална зараза" при 21 бонобо. На маймуните се показва видео на спокойни или прозяващи се техни съплеменници или на напълно непознати маймуни от зоопарка Колумб в САЩ. Оказа се, че прозяването е еднакво заразно, независимо от степента на родство с маймуната във видеото. 

За бонобо да се държат дружелюбно с непознати изглежда е полезно в дългосрочен план, защото в противен случай не би се развило. Това поведение се е утвърдило в процеса на еволюцията, защото при него бонобо получават повече, отколкото губят.

Самките бонобо напускат родното си племе, когато достигнат зрелост, за да се присъединят към друго племе. Така че за тях може да е от полза както и важно за бъдещото им оцеляване да направят хубаво впечатление на непознатите бонобо, особено ако това не им струва нищо.

"Всички отношения започват между двама непознати. Срещаш се с непознат, но може да го срещнеш отново и този човек може да стане твой приятел или съюзник. Желанието някой да се почувства добре е важно за самия теб", обяснява Тан.

Бонобо. Narong Sangnak/EPA


+ 0
- 0
Е, ако в университета (с малка буква) на Дюк смятат, че "винаги досега", то значи, че просто не знаят езици. Понеже аз например, знам за това отдавна, просто не от англоезична литература. Вярно, от монография а не от учебник, но от отдавна общодостъпна книга. И съм писал това преди време, тук.
Така че, ще им е трудно с претенцията за приоритет. А на това, в науката му казват плагиатство.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.