Шимпанзетата поощряват сътрудничеството и наказват тарикатите

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 август 2016 в 11:38 14799 0

Кредит Frans de Waal, Yerkes National Primate Research Center

Три шимпанзета си сътрудничат.

Ново изследване показва, че шимпанзетата, макар и склонни към случайно агресивно поведение, всъщност повече предпочитат да си сътрудничат, а не да се конкурират. Шимпанзетата могат да работят съвместно, подобно на хората, а когато проявят насилие, то често се насочва към този, който не е отборен играч.

Резултатите от експериментите са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences

Изследователите разработват експеримент с 11-те шимпанзета, намиращи се в голям външен корпус на Националния изследователски център към Университета Емори, разказва Scientific American.

Професор Франс де Валь (Frans B. M. de Waal) и неговият екип поставят 11-те възрастни шимпанзетата в условия, в които само сътрудничеството може да им донесе награда, задачи, при които сами не биха се справили.

Първоначално две шимпанзета е трябвало да обединят усилията си - едното да повдигне бариера, а другото да донесе тава с малки парченца плодове. След това изследователите добавят още една бариера, която изисква участието на трето шимпанзе, за да се доберат до плячката.

Трябва да се има предвид, че маймуните са били изпитвани около 100 часа в присъствието на наблюдаващи други шимпанзета, е имало ситуации, в които може да се прояви конкуренция. Авторите определят "конкуренция" като епизоди на физическа агресия от шимпанзета, които не са участвали в работата да се възползват, открадвайки наградите на другите.

Въпреки че проучването е сред малък брой индивиди, резултатите са показателни. В 94-часовия тест, шимпанзетата са си сътрудничили едно с друго 3,565 пъти и пет пъти по-често, отколкото са били в конкуренция. Освен това, животните са използвали различни стратегии, за да накажат конкурентните поведения, като са предпочитали да работят повече с толерантни техни събратя.

Когато се прояви агресия, тя по-често е за да се покорят прекалено амбициозни шимпанзета или да се предотврати използвачеството, може би дори по-голяма обида по кодекса на честа на шимпанзетата.

Опитите за кражби от страна на тези, които не са участвали в работата, не са добре приети. Всъщност учените дори наблюдавали 14 случая, в които трета страна, шимпанзе, обикновено от доминиращите, се намесват, за да накажат тарикатите.

"Популярна претенция в [научната] литература е, че човешкото сътрудничество е уникално", заяви съавторът на проучването Франс де Ваал. "Нашето изследване е първото, което показва, че най-близките ни роднини знаят много добре как да парират конкуренцията и използвачите".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !