Шимпанзетата също могат да събират и предават знания през поколенията

Антония Петрова Последна промяна на 03 юни 2017 в 07:48 4024 0

Снимка: Marcel Langthim

Предаването на знания през поколенията бе открито и при шимпанзетата. Доскоро това умение бе определяно като уникално за човешкия вид, а през последните години проучвания прибавиха към него още павианите и гълъбите.

Това, че шимпанзетата притежават тези умения, бе доказано от проф. Андрю Уайтън (Andrew Whiten) от Университета Сейнт Андрюс и неговите колеги от Университета на Тексас, а резултатите са публикувани в списание Evolution and Human Behavior, съобщава phys.org.

Феноменът да се събират, предават и подобряват знанията през поколенията е известен като "кумулативна култура".

Учените, начело с проф. Уайтън, предоставят на шимпанзетата от своето проучване възможност - да смучат през сламки, за да получат сок от голям контейнер, поставен точно пред клетката им. За да създадат потенциал за кумулативна култура, те им предоставят различни обекти - от пръчки до различни тръби, които могат да бъдат използвани като сламки.

Най-сложното приспособление, които им се дава, трябва да бъде разгънато, с вентил, който трябва да бъде отвинтен, за да се създаде дълга сламка, с която да се стигне сока от дълбокия контейнер.

Шимпанзетата, на които се дава само тази сложна възможност за отпиване без да им бъде обяснено как да я използват, претърпяват провал - тя се оказва твърде трудно. В групите обаче, в които едно шимпанзе е било обучено да използва сложното приспособление, останалите са го наблюдавали и са го имитирали, като това поведение се е разпространило в групата.

При групите, в които не е имало обучен член, се наблюдава, че някои от шимпанзетата сами създават това сложно поведение, като обединяват частични открития от различни индивиди, които вече са усвоили употребата на по-опростените сламки.

Снимка: CC0 Public Domain

Това откритие показва, че чрез колективно разбиране и кумулативна практика могат да се появят комплексни традиции.

"Вероятно най-важното нещо в това проучване е, че група шимпанзета могат да се окажат по-интелигентни от едно единствено шимпанзе - заедно те могат да създадат по-напреднали стъпки в културната еволюция", отбелязва Уайтън.

"Нашите шимпанзета бяха способни да научават непрекъснато усложняващо се поведение като наблюдават обучени индивиди", коментира и друг водещ учен в проучването д-р Гилиън Вейл (Gillian Vale) от Университета в Тексас. "Това и други скорошни проучвания започват да показват, че някои животни отделно от хората са по-добре устроени да усложняват своето културно поведение, отколкото се смяташе досега", допълва Вейл. 

Авторите подчертават, че кумулативният прогрес се появява само когато има предизвикателство, "екологична промяна", създадена от експериментатора, когато простите приспособления, които шимпанзетата използват, вече не са на разположение.

Учените твърдят, че това е важно за разбирането какво може да се е случило по пътя на човешката еволюция когато е било необходимо прилагане на нови умения за справяне с радикални екологични промени при отдръпване на горите за сметка на саваните, с ускоряване на кумулативната култура особено през ледниковите периоди, пише изданието sci-news.com. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !