Шимпанзетата се оглеждат, когато пресичат магистрала (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 април 2015 в 16:25 10132 1

Това е Дарвиновата еволюция в действие - за щастие, дивите шимпанзета в Уганда са придобили ценен навик, който им помага да оцеляват - да се оглеждат преди да пресичат.

Във видео, публикувано вчера от New Scientist, може да се види как алфа мъжкарят на пресичащото стадо спира в края на пътя и след това се връща назад, за да помогне на по-малко шимпанзе, а преди да решат да преминат, приматите се оглеждат внимателно за идващи коли и пресичат много предпазливо и бързо. 

В 29-месечно проучване, изследователите наблюдават и записват 20 случаи на диви шимпанзета, които пресичат оживен път в Sebitoli, в северната част на Уганда в Националния парк Kibale. Те са наблюдавали 122 шимпанзета да пресичат магистралата. През нея преминават средно 90 превозни средства на час, често с превишена скорост от 70 до 100 километра в час.

"Това е първият доклад за това, как шимпанзетата успяват да пресичат много оживен асфалтов път", казва Мари Сибо (Marie Cibot) от Националния природонаучен музей в Париж. "Ние описахме поведението на шимпанзета, изправени пред опасна ситуация, никога неописвана преди," - заяви тя, като посочи, че "по-ранни проучвания са разглеждали по-тесни, неасфалтирани и по-малко натоварени пътища."

Удивителното благоразумие у шимпанзетата

Шимпанзетата са изключително предпазливи, когато пресичат пътя. 92% от тях се оглеждат и в двете посоки, преди или по време на преминаването, а 57% показват поведение, че разбират опасността и преминават от другата страна възможно най-бързо.

Алфа мъжкарите водят и организират 83% от преминаванията на пътя, в сравнение със само 51% от експедициите в гората с катерене по дърветата, проучвани паралелно. Това означава, че те разбират колко е важно да надзирават преминаването на пътищата.

Има и доказателства, че здрави и доминиращи шимпанзета често са помагали на изостанали или по-уязвими членове на групата да минат безопасно. Около 86% от здравите шимпанзетата са глеждали назад или сприрали, когато след тях има малки или ранени шимпанзета.

Шимпанзетата държат по различен начин при пресичане на по-спокойни пътища при по-ранно изследване в Bossou, Гвинея, водено от Кимбърли Хокингс (Kimberley Hockings) от Центъра за изследвания по антропология в Лисабон, Португалия.

"В Sebitoli, шимпанзетата са склонни да се разделят на по-малки подгрупи", за разлика от преминаващите шимпанзета в Bossou, казва Хокингс . - "Това може да се дължи на по-високата интензивност и скорост на движение при Sebitoli, принуждавайки шимпанзета да се разделят."

Сибо се надява да работят с органите на Уганда за проверка на нови мерки за безопасност. "Нашата цел е да се тестват мерки като облекчаване на движението, мостове, подлези, ограничение на скоростта, "лежащи полицаи" и полицейски патрули в района", казва тя. "Пътната инфраструктура се развива в цяла Африка в подкрепа на регионалното развитие, промишлеността и туризма, а изучаването на адаптацията на шимпанзетата при пресичане на пътищата представлява начин да се намали риска от инциденти."

Снимка: dailysciencejournal.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.04 2015 в 11:40

И какво стана сега. Много от пешеходците не са на нивото, дори на шимпанзетата.