Шизофренията не значи непременно раздвоение на личността

Психични заболявания могат да се отключат и при някои инфекции

Катя Димитрова Последна промяна на 18 юли 2016 в 11:00 17230 0

Кредит Vitstudio

За хората, страдащи от шизофрения, е трудно да се определи кое е реалност и кое не е. Това е хронично психично разстройство, което се характеризира с халюцинации и заблуди - фалшиви вярвания, чуване на гласове и привиждане на неща, наред с други необичайни възприятия. Но наистина ли тази група хора страда от раздвоение на личността?

Шизофренията всъщност се отнася до проблеми с халюцинациите, а не раздвоение на личността. Както знаем, всичко, което виждаме, чуваме, докосваме и помирисваме, се дължи на обработката на мозъка. Специални клетки, наречени сетивни рецептори, вземат в информация от света около нас и предават на данните ума ни. При някои психично болни, мозъкът просто предава дефектни, данни, несъответстващи с действителността, пише Live Science.

Личността, от своя страна, е плод на различна концепция. Американската психологическа асоциация определя личността като "индивидуално различие в характерни модели на мислене, чувстване и поведение." Идеята, че хората с шизофрения имат повече от една личност обаче, е често срещано погрешно схващане, твърдят експерти.

Има по-конректна диагноза, която кара хората да приемат различни личности. Това явление е известно като дисоциативно разстройство на идентичността (DID). Колебанията в настроението и поведението им е нормално за повечето хора, но тези с DID има заместник измежду множество идентичности, всеки със своите гласове, характеристики и маниери.

Д-р Рандън Уелтън (Randon Welton) от Milton S. Hershey Medical Center в Пенсилвания, посочва, че дисоциативното разстройство на идентичноста е базирано на травма заболяване. По данни на Националния алианс на психично заболяване, то обикновено се появява при хора, преживели продължителен стрес преди навършване на 5 години.

Двете нарушения на психиката са различни, но имат и своите допирни точки. Само в САЩ около 2,4 милиона възрастни или 1,1% от възрастното население, имат шизофрения. DID попада под чадъра на общите дисоциативни разстройства, които засягат около 2 на сто от населението.

Психика и биология

Експертите са отдавна се интересуват от биологичните корени на психичните заболявания. Една по-специална дума излиза при всяко ново изследване: инфекция.

„Преди появата на генетичните изследвания, се смяташе, че в психичните разтройства играят само мозъчните гени, но вече знаем, че те включват и някои аспекти от имунната система“, обяснява д-р Робърт Уолкън (Robert Yolken), вирусолог и специалист по инфекциозни заболявания от Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health в Балтимор. Идеята тук е, че някакъв инфекциозен агент, като вирус, може да предизвика имунен отговор в организма, което в крайна сметка води до развитието на психично заболяване.

"Има една подгрупа от хора с определена степен на активиране на имунната система в мозъка на нивото на глиалните клетки", казва Уолкън.

Глиалните клетки са част от нервната система, които комуникират с невроните чрез електрическа сигнализация. Възпаление на глиалните клетки може да доведе до халюцинации, отслабване на паметта и когнитивни дефицити - симптоми, които могат да отговарят за заболяване като шизофренията.

Същевременно вече е известно, че някои инфекциозни заболявания като сифилис и малария, индуцират психиатрични симптоми. Това може да се случи и при безсимптомни вируси като например цитомегаловирус, който заразява почти едно от всеки три американски деца около 5-годишна. Счита се, че те могат да предизвикат психични заболявания при хора с генетична предразположеност.

Д-р Уолкън посочва, че установяването на връзка между инфекциите и психичните заболявания и един от ключовете за разработване на по-ефикасни лекарства или дори ваксини срещу заболявания като шизофрения.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !