Ще колонизираме Марс с помощта на космическа банка сперма

Идеята на учените е да се проучи как микрогравитацията засяга човешките репродуктивни клетки

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 юни 2019 в 09:43 3135 0

Кредит NASA

Човешките колонии на Марс може да разширят своя генетичен фонд с доставки на сперма от Земята. Ново проучване показва, че излагането на среда с ниска гравитация не уврежда жизнеността на замразените проби сперматозоиди.

Лекарите от клиниката Dexeus в Барселона в неделя представиха доклад на конференцията на Европейското общество за човешка репродукция и ембриология (European Society of Human Reproduction and Embryology), която се провежда от 23 до 26 юни във Виена, Австрия.

Докладът се фокусира върху влиянието на микрогравитацията върху клетките на мъжката репродуктивна система.

Предишни изследвания показват, че структурата и функцията на човешките клетки могат да бъдат нарушени, ако са в среда с ниска гравитация, така че е важно да се провери как ще бъдат засегнати репродуктивните клетки.

"Ако броят на космическите мисии и полети се увеличава през следващите години, е важно да се знаят последствията от продължителния престой на човека в космоса и може би си заслужава да се разгледат потенциалните перспективи за възпроизвеждане извън Земята", коментира за The Independent Монсерат Боада (Montserrat Boada), участник в проучването.

Проучването е извършено с помощта на малък тренировъчен самолет, който може да осигури краткотрайно излагане на хипогравитация (наличието на намалено гравитационно поле при параболична траектория на самолет). Самолетът прави 20 параболични издигания, позволявайки всеки път да се установят условия на микрогравитация за осем секунди.

Десет проби сперма, взети от десет здрави мъже, са изследвани преди и след иестовете и са сравнени с контролните проби. Специалистите ги изследват предимно концентрацията, подвижността на сперматозоидите и фрагментацията на ДНК. Авторите не забелязават разлика между експерименталните проби сперматозоиди, които са били в условия на ниска гравитация, и контролните образци, останали на Земята.

Учените предполагат, че в замразено състояние и гаметите могат да се транспортират в космоса. Те смятат, че това разкрива възможност за създаване на банка със сперматозоиди извън нашата планета. Тази банка ще бъде от помощ да се колонизират други планети, включително Марс, ако екипажът се състои от жени.

Изследователите имат намерение да проведат нови експерименти, в които ще увеличат броя на репродуктивните клетки и продължителността на излагане на микрогравитация.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !