Ще лекуват рак на мозъка с вируса Зика

Съществуващите лечения за този вид рак са ограничени заради неспособността на лекарствата​ да проникват през кръвно-мозъчната бариера на мозъка

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 май 2017 в 14:32 6756 0

Вирусът Зика. Източник:The Tab

Изследователи от Кеймбридж тестват нов метод за лечение на мозъчни тумори с вируса Зика.

Всъщност учените от Cancer Research UK искат да проверят дали може да се използва вируса Зика да открива и унищожава клетки на глиобластома - най-често срещаната и агресивна форма на мозъчен тумор, съобщава Science Daily.

По-малко от 5% от пациентите, диагностицирани с рак в мозъка оцеляват повече от пет години. Съществуващите терапии са ограничени от неспособността на лекарствата​ да проникват през кръвно-мозъчната бариера на мозъка, а дозите трябва да се поддържат ниски, за да се избегне увреждането на здрави тъкани. Вирусът Зика е успява да премине кръвно-мозъчната бариера и да се насочи към раковите клетки.

Заразяването с вируса Зика по време на бременност води до тежка инвалидност при бебетата, защото атакува стволовите клетки в развиващия се мозък. Но при възрастни, тъй като мозъкът е напълно развит, Зика обикновено води до нищо повече от леки грипоподобни симптоми.

При глиобластом раковите клетки приличат на тези в развиващия се мозък, което предполага, че инфекцията от вируса Зика може да атакува и раковите клетки.

"Ние искаме да покажем, че вирусът Зика може да забави растежа на мозъчните​ тумори при лабораторни тестове. Ако успеем да научим как вирусът Зика преодолява кръвно-мозъчната бариера, ще получим ключ за бъдещото лечение на рака" - заяви един от авторите на изследването, д-р Хари Булстроуд (Harry Bulstrode) от Университета в Кеймбридж.

Глиобластом. Източник: Emedicine Medscape

На този ранен етап от изследванията екипът планира да разбере как точно вирусът намира стволовите​ клетки и ги заразява. Първите лабораторни тестове на новия метод на лечение на глиобластом ще се приложи на мишки.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !