Ще може ли след ваксиниране срещу COVID-19 да захвърлим маските?

Ваня Милева Последна промяна на 06 януари 2021 в 00:01 5035 0

Кредит: Pixabay.

Посрещнахме 2021 година с надежда, че благодарение на ваксините животът ще се върне към нормалното - живот без физически дистанциране и маски.

Обаче дори и да успеете да се ваксинирате, не изхвърляйте все още маските.

Всъщност всички трябва да продължим строгия си режим на стриктно измиване на ръцете, да поддържаме социално дистанциране и да си носим маските на лицето, когато сме на публично място. Това е така, защото опасността за нас и особено за хората около нас не свършва с ваксината.

Ето защо.

Ваксинацията не предлага незабавна защита. Организмът се нуждае от седмици, за да реагира правилно

Както ваксините Pfizer/BioNTech, така и Moderna изискват две дози с интервал от около три-четири седмици, за да се постигне ефикасността (ползата, която ваксината осигурява в сравнение с плацебо), регистрирана в клинични изпитвания от близо 95% за двете.

В скорошно изявление компанията Pfizer уточни, че няма „данни“, които да предполагат, че единична доза от нейната коронавирусна ваксина ще осигури защита от инфекция след 21 дни.

Това не означава, че еднократната доза не предлага никаква защита, просто учените не знаят точно какъв е имунният отговор за една доза. Нещо повече, пълният потенциал на тези мРНК ваксини е достигнат най-малко две седмици след получаване на втората доза. Всичко това означава, че сте уязвими към инфекция седмици след получаване на първата доза от ваксината.

Все още може да сте заразни

Клиничните изпитвания, които установяват безопасността и ефикасността на двете мРНК ваксини, установяват само дали участниците се разболяват от COVID-19 или не. Но една от модните думи на тази пандемия е „безсимптомни“, което означава липса на симптоми. Ваксината може да предпази човек от заболяване с COVID-19, но няма начин да се каже със сигурност на 100%, че същото лице не може да се зарази и дали не може да предаде вируса на други като асимптоматичните случаи на COVID-19.

Това не е толкова абсурдно, колкото може да звучи. Ваксините са предназначени за инжектиране в мускулите, откъдето започват да стимулират организма да произвежда антитела срещу SARS-CoV-2. Както е при повечето респираторни инфекции, този коронавирус най-лесно заразява организма през носа. Ваксината може да произведе достатъчно антитела за предотвратяване на заболяването, но недостатъчно антитела в носа, за да предотврати потенциално заразен вирусен товар.

„Ако искате да се предпазите от клинични заболявания, това е много добре“, коментира д-р Антъни Фаучи (Anthony Fauci) в интервю за предаването „Today“. „Но ако предотвратите наистина заразяването на човек, това би означавало, че пречите на някой да предаде инфекцията на някой друг и това пречи на веригата на предаване.“

Има причини обаче да бъдем оптимисти.

Проучване върху хора, получили интрамускулна ваксина срещу грип, открива изобилие от антитела в носа и нещата може да не са много различни при ваксината срещу COVID-19. Назална ваксина би разсеяла подобни притеснения.

Последвалите изпитания тази година ще отговорят на много от тези неизвестни, но междувременно все пак трябва да носим маска, за да сме в безопасност.

Не знаем колко дълго трае имунитетът

Тъй като тези ваксини са разработени с наистина безпрецедентна скорост - те пристигнаха 10 пъти по-бързо на пазара от обикновените ваксини - все още има много характеристики , които са несигурни.

Един важен показател, който ще повлияе силно в бъдеще на масовите кампании за ваксинация, е продължителността на имунитета, която засега е неизвестна.

Добрата новина е, че тя вероятно продължава най-малко шест месеца, което е приблизително времето от прилагането на първите ваксини в клинични изпитвания.

Никоя ваксина не е 100% ефективна: Винаги ще има известна несигурност, защото реалният свят не е клинично изпитване

Може да има значителни разлики между резултатите на клиничните изпитвания и реалните масови ваксинации.

Неочаквани неща могат да се случат по отношение на начина на съхранение, транспортиране и прилагане на ваксината, както и в резултат на биологията на всеки индивид.

Оповестената 95% ефективност може да се различава значително в реалния свят. Например ваксината наистина може да предотврати 95% от случаите на тежко заболяване - което е огромен успех сам по себе си - но ефективността на превенцията на леко заболяване може да е много по-ниска от нея.

Лекото заболяване няма да застраши живота ви, но може да ви направи заразоносител.

В същото време все още има 5%, които ще се нуждаят от защита (т.е. социално дистанциране и маски за лице), ако все още да има огнища в общността.

Маските все още са задължителни в публичните места в много страни, а прагът на колективния имунитет е неизвестен

Тъй като втората вълна на пандемията във Великобритания бе засилена от  нов, вариант на вируса с по-висока скорост на предаване, който може би вече се е разпространил в останалия свят, ограниченията вероятно ще станат по-строги, преди да станат по-леки.

На много места маските са задължителни в публичното пространство, както на закрито, така и на открито.

Докато по-голямата част от населението не бъде ваксинирано за изграждане на колективен имунитет, тези ограничения вероятно ще останат в сила.

Сертификатът за ваксинация може да ви освободи от носенето на маска, в зависимост от начина, по който местното правителство реши да се справи с този проблем, но това изглежда доста малко вероятно на този етап.

Безопасното време, в което няма да е нужно да носите маска, ще настъпи, когато тази пандемия приключи. Кога ще стане това? Никой не знае. 

Основната препоръка за 2020 г. бе социалното дистанциране. Тя все още е актуална и за 2021 г., с допълнението, че сега наблюдаваме и колективния имунитет.

Някои експерти смятат, че колективният имунитет ще бъде достигнат, когато около 70% от населението бъде инокулирано срещу вируса, но какво ще се случи реално, никой не знае със сигурност. За морбили, 95% от населението трябва да бъде ваксинирано, за да се постигне колективен имунитет.

Като се има предвид колко висок процент от хората заявяват, че не биха се съгласили да си сложат ваксина, колективният имунитет може да бъде осуетен в бъдеще.

В ранните етапи на ваксинацията това не е проблем, но тъй като обхватът се увеличава, много от това как еволюира тази пандемия много ще зависи от поведението на обществото.

Така че бъдете готови да продължите да носите маски в обозримо бъдеще, вероятно през останалата част от 2021 г., докато достатъчно голям брой от населението бъде ваксиниран, оставяйки този досаден вирус без повече гостоприемници и неспособен да причинява повече опустошителни епидемии.

Източник: Why you still need to wear a mask after getting a COVID-19 vaccine, ZMEScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !