Шведка, работила в ЦЕРН, направи революция в контрацепцията

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 август 2017 в 16:21 11396 2

Кредит Natural Cycles

Шведски ядрен физик, работила в екипа, който откри Хигс бозона, уморена от използването на хормонални контрацептиви, с помощта на уменията си по математика намира алтернативно решение, което помага вече на 300 000 жени, съобщи BBC News.

С помощта на сложна математика и анализ на данни Елина Берглунд Схайвитцел (Elina Berglund Scherwitzl) започва да разработва алгоритъм, който да определи точно кога е нейния собствен цикъл на овулация.

"Търсейки ефективна естествена алтернатива, аз открих, че може да разберете кога сте фертилна от своята температура, и за мен това бе наистина откровение"- обяснява тя.

Това й позволи да си набележи дните, когато трябва да използва защита в много по-висока степен на сигурност, отколкото подобни "ритми" или други естествени методи за планиране.

Непосредственият мониторинг

Тя е толкова доволна от резултатите, че заедно със съпруг и колега физик Раул Схайвитцел, поставят основите на собствен бизнес, наречен Natural Cycles (Природни цикли).

Те предлагат приложение, предназначено да помага на жените от цял свят с нужда от контрацепция като им позволява да съберат собствени набори от данни за температурата си и да следят отблизо своя цикъл.

Стартирала през 2014 г. сега компанията има около 300 000 потребителя, които плащат месечна или годишна такса за услугата. Във Великобритания годишно това струва £ 50 (около 100 български лева), като са включени разходите и за термометър.

Компанията е привлякла 8 милиона долара и досега са направени продажби за повече от 6 милиона долара.

Но ако не беше се случило друго голямо научно откритие, проектът можеше и да не се осъществи толкова бързо.

През 2012 г. след десетилетия на научни изследвания, екипът на ЦЕРН, в който е и Берглунд Схайвитцел, най-сетне открива Хигс бозона - частица, прогнозирана отдавна и от съществено значение за физиката.

"Ние току-що се оженихме. Експериментът бе затворен за няколко години и аз си помислих: "Ако някога ще опитам нещо извън физиката, сега е моментът".

"Съпругът ми винаги е искал да бъде предприемач, така че предложи: "Добре, нека да оставим физиката и да направим този алгоритъм в приложение"".

След няколко медицински проучвания тяхното приложението стана първото технически базирано устройство на планетата и бе официално сертифицирано за използване като контрацепция през февруари 2017 година.

То получава одобрение за използване в целия ЕС, след като получи зелена светлина от немската организация за контрол и сертификация.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

08.08 2017 в 18:52

Така както е написана статията изглежда че Схайвитцел е измислила температурния метод за определяне на фазата на женския цикъл. Което определено не е вярно, методът е значително по-стар от самата нея.

Заслугата може да се сведе изцяло до написване на ай-ай-ай приложение което държи в себе си данните за цикъла И температурата и изчислява проста статистика.

Впрочем приложения със същата функция, които нямат температура в схемата, има десетки, за всички мобилни платформи.

12015

1

Rumi Boicheva

07.08 2017 в 17:03

Боже, боже, боже, без ядрена физика, без никакви специални уреди този метод го практикувах от 80-те години на 20-ти век. Де да съм знаела.....