Шведски фотограф засне бяла дъга на фона на полярно сияние (снимки)

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 декември 2016 в 10:28 15285 0

Шведският фотограф Гьоран Странд (Göran Strand) успя да заснеме мъглива дъга на фона на ярко северно сияние. Снимката е публикувана в SpaceWeather.

Фотографът споделя, че от доста дълго време е мечтал да заснеме лунна мъглива (бяла) дъга. И в нощта на 19 декември късметът му се усмихва, при това заедно със северно сияние.

"След като паркирах автомобила, тръгнах на замразналите брегове на езерото Стуршьон. След като походих няколко стотин метра, погледнах нагоре и ясно видях тази лунна мъглива дъга. Веднага спрях и извадих фотоапарата от раницата си, започнах да снимам. Докато щраках кадрите се чувствах толкова развълнуван и щастлив най-накрая да видя тази красива бяла панделка мъгла, тя е по-красива, отколкото някога съм допускал. И като бонус в същото време имаше северно сияние.

Исках да пиша на един много добър мой приятел, че виждам първата си лунна мъглива дъга. Докато пишех видях, че пръстите ми треперят от вълнение и аз отново осъзнах колко много тези красиви природни явления всъщност означават за мен" - разказва Странд в SpaceWeather.

Мългливата (бяла) е по-фина и приглушена версии на своя ярък многоцветен братовчед, дъждовната дъга. Принципът на образуването й е по същество същият - светлината се пречупва и разпръска от водните капчици като в случая на бялата дъга, те са по-малки. А зеленикавият фон на полярното сияние е осигурено от малък поток слънчев вятър, който достигна магнитното поле на Земята миналата седмица.

Ето още снимки на талантливия фотограф - 360° панорама на цялото небе. Можете да видите възхода на Млечния път от изток и полярно сияние на север. Извън кръга на цялото небе се отразава във водите на езерото Стуршьон близо до Östersund, Швеция. Тази снимка, наречена Equinox Aurora, е била "Снимка на деня на НАСА".

Хало.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !