Шведски учен редактира ДНК на човешки ембрион

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 септември 2016 в 10:00 6434 0

Кредит Rob Stein/NPR

Фредрик Ланер (вдясно) от Каролинския институт в Стокхолм и неговия ученик Алваро Плаза Рейес разгледат увеличено изображение на човешки ембрион, който те ще използват, за да се опитат да създадат генетично модифицирани здрави човешки ембриони.

Въпреки, че редактирането на генетиката на човешки ембриони е предизвика интензивен дебат през изминалата година, шведски учен Фредрик Ланер (Fredrik Lanner) е започнал да редактира здрави човешки ембриони за първи път, пише онлайн списание Science, цитирайки National Public Radio.

Ланер се надява да намери нови лечения за безплодие и спонтанен аборт с помощта на технологията за редактиране на ген CRISPR/Cas9. Той също така се надява експериментите му да помогнат на учените да научат повече за ембрионалните стволови клетки, така че да могат някой ден да се използват за лечение на много заболявания.

Ланер ще дезактивира гени в ембрионите, за да разбере какви роли играят те в началото на развитието на ембриона. 

Източник: www.origene.com

През 2005 г. стана ясно, че CRISPR е своеобразна имунната система на бактерия срещу вируси, която работи като компютърна антивирусна програма. Тя се състои от ДНК касети (всъщност CRISPR), образувана от повтарящи се участъци и разделени с уникални последователности - спейсъри. Спейсърите са "моментални снимки" на ДНК на вируси-бактериофаги, които проникват вътре в бактериите и ги унищожават, ако не се съпротивляват достатъчно. Ако нито един от спейсърите не съответства на някакъв фрагмент от ДНК на вируса, бактерията е обречена. В противен случай, спейсърът се прицелва към специфичен ген на бактериофага и показва на специализиран протеин Cas9 (CRISPR-associated sequence - един вид молекулярни ножици) къде да направи разрез.

"Лекотата и прецизността CRISPR са направили перспективата за редактиране на човешки ембриони почти неизбежна, коментира Чад Кауън (Chad Cowan), биолог, специалист по стволови клетки в Харвардския университет пред Science News.

Мнозина се тревожат, че редактирането на гени ще доведе до бебета по поръчка и нови наследствени заболявания, но Канет твърди, че именно затова са необходими фундаменталните изследвания, за да се избегнат такива ситуации.

По-рано тази година британските учени получиха зелена светлина за подобни изследвания.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !